Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RASMUS BAANER
Foto: RASMUS BAANER

Danske unge er dem i europa, der drikker oftest og i størst mængder, når det står på. Konsekvenserne kan være fatale. Det vil Sundhedsstyrelsen nu ændre på.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndigheder vil stoppe gymnasiedruk

Sundhedsstyrelsen løfter nu pegefingeren over for ungdomsuddannelsernes introture. Europarekord i druk skal brydes.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang opfordrer de danske sundhedsmyndigheder alle landets ungdomsuddannelser og videregående uddannelser til at få en alkoholpolitik.

Gymnasierne bør forbyde alkohol på intro-ture, ligesom de ikke bør acceptere, hvis eleverne kommer påvirkede i skole efter weekendens udskejelser.

LÆS ARTIKEL

Det mener Sundhedsstyrelsen, der kommer med opfordringen som led i en igangværende alkoholkampagne. Baggrunden er, at danske unge har europarekord i druk.

LÆS ARTIKEL

Værtshuskultur skal væk
»Det er meget vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne tager ansvar, fordi de kan hjælpe med at påvirke de unge i den rigtige retning. Ellers vil det være de unges egen værtshuskultur, der vinder indpas i gymnasierne«, siger Kit Broholm fra Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Sundhedsstyrelsen vil sende materiale ud til ungdomsuddannelserne, hvor anbefalingen blandt andet lyder på kun at tillade salg af øl og vin til fester - serveret af voksne.

LÆS ARTIKEL

Samtidig opfordres ungdomsuddannelserne til at sætte en stopper for alkohol på gymnasiernes intro-ture.

1700 får alkoholforgiftning
»Der er tradition for, at der bliver drukket meget på intro-turene og til fester, hvor der er drikkelege. Det giver et pres, som mange har svært ved at sige fra overfor«, siger Kit Broholm.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kommer knap 1700 danskere under 20 år på hospitalet årligt med alkoholforgiftning og ender i nogle tilfælde med at få hjertemassage.

Samtidig har hver femte dreng mellem 16 og 20 år været i slagsmål på grund af alkohol. Og knap hver femte pige har haft uønsket samleje.

Rektorer: Øl og intro er skidt
Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening Peter Kuhlman er enig i, at der ikke bør være alkohol på intro-ture.

De fleste gymnasier har dog en alkoholpolitik, der siger, at man ikke må indtage alkohol i undervisningstiden og på ekskursioner, forklarer han:

»Vi har stramme regler. Men mange forældre har afskrevet deres ansvar, og derfor dingler 14-årige rundt i gaderne klokken to om natten med guldøl i hånden«.

Dialog vigtigere end politik
Ifølge gymnasieeleverne er gymnasiernes alkoholpolitiker ikke så klare endda.

»Der er stadig en stor udfordring. Men det vigtigste er, at der er en god dialog mellem elever, lærere og ledelse«, siger Bjarke Mogensen, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Han håber ikke, at øl på intro-ture forbydes.

»Men hvis det bliver rammerne, er jeg sikker på, at eleverne vil leve op til dem«, siger Bjarke Mogensen.

Hæv grænse fra 16 til 18 år

Men der skal mere til, hvis danske unges drukspiral skal brydes. Det vurderer forskningschef for Statens Institut for Folkesundhed Morten Grønbæk.

»Det er gode tiltag, men vi ved med sikkerhed, at der vil blive drukket meget mindre, hvis man hæver alkoholgrænsen fra 16 til 18 år. Der er slet ingen tvivl. Det er bare et spørgsmål om, at politikerne skal se at få hænderne op af lommerne«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden