Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

Hjælp. ’Maria’ (med ryggen til) har været i behandling for sin spiseforstyrrelse siden juni i år. Samtalerne med psykolog Birgitte Hartvig på Stolpegården i Gentofte har bremset spisetrangen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

40.000 er besat af spisetrang

Der er for lidt fokus på fænomenet tvangsoverspisning, advarer ekspert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I de værste perioder kunne hun let fortære en liter is, en hel kage og en stor pose slik. Hver eneste dag.

»Det er, som om al tankevirksomhed stopper og det bare er en fornemmelse, der tager over. Man skal bare have noget at spise. Nu«, fortæller 31-årige Maria, der gennem en ungdom med mobning og ensomhed holdt madorgier i smug.

Mens læger, teenagere, forældre og medier for længst har fået øjnene op for sygdommene anoreksi og bulimi, går langt flere danskere rundt med en tredje spiseforstyrrelse, som er overset i en sådan grad, at mange bliver forkert behandlet eller slet ikke får hjælp.

Fænomenet hedder tvangsoverspisning, og ifølge Sundhedsstyrelsen lider 40.000 danskere af sygdommen.

De er typisk overvægtige, for de indtager ekstreme mængder mad i et manisk forsøg på at dulme psykiske problemer. Og de er flere end antallet af anorektikere og bulimikere tilsammen.

Skamfuldt at spise 12 flødeboller
»Der er alt for lidt viden om overspisning, selv blandt fagfolk, der beskæftiger sig med spiseforstyrrelser«, siger Mette Waaddegaard, der er leder af Klinik for Spiseforstyrrelser på behandlingscenteret Stolpegården og formand for Dansk Selskab for Spiseforstyrrelser.

»De praktiserende læger, diætister og andre, der møder de overvægtige, er heller ikke gearet til at behandle lidelsen. De fleste tænker, at folk da bare skal tabe sig, og så er det problem løst«, siger hun.

I USA er lidelsen anerkendt som BED (Binge Eating Disorder), men i Europa er der ikke nogen formel diagnose.

Mange får forkert behandling
Ifølge eksperter betyder det manglende fokus på sygdommen, at mange aldrig opdager, at de er syge, eller får utilstrækkelig og forkert behandling.

Sekretariatschef i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser Steen Andersen mener, at anoreksi og bulimi stjæler opmærksomheden, fordi det er lettere for omgivelserne at forholde sig til livstruende vægttab og opkastninger end ukontrolleret spisetrang.

»Det er meget tabubelagt og skamfuldt at komme til at spise 12 flødeboller på én gang i et samfund, hvor alle vil være tynde. Man kan sige, at anoreksi er ’den fineste’ af spiseforstyrrelserne, mens overspisere bliver mødt med en indstilling om, at de da bare skal tage sig sammen«.

Mette Waaddegaard fra Stolpegården, der har nogle af landets få specialister på området, mener, at ressourcerne til at behandle spiseforstyrrelser generelt er for få. Centret har plads til 14 patienter, men ifølge Waaddegaard er det helt skævt i forhold til problemets omfang.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden