Prosit. Danmarks godt en million pollenallergikere kan fra og med i dag mærke kriller i næsen.
Foto: ROBERTO PFEIL/AP

Prosit. Danmarks godt en million pollenallergikere kan fra og med i dag mærke kriller i næsen.

Sundhed

Så er pollensæsonen i gang

Det milde vejr har fået foråret frem i hassel og el, som nu sender deres pollen ud i luften.

Sundhed

Så kan landets pollenallergikere godt begynde at gøre klar til næsepudsning og røde øjne.

Foråret er i gang - i hvert fald i kalenderen - og de seneste dages milde vejr har fået hassel og el til at udsende pollen i luften for første gang i år.

I dag starter Astma-Allergi Danmark og DMI derfor med at offentliggøre “Dagens Pollental”, der netop nu er 2 for både hassel og el.

Formentlig en blid start på sæsonen
Ifølge pollenkalenderen ligger sæsonen for el og hassel normalt fra midten af februar til midt i april, så årets sæson er forsinket med knap tre uger. Men det er der ikke noget usædvanligt i, da netop sæsonstarten for pollen fra de tidligt blomstrende træer og buske kan svinge op til to måneder fra år til år alt afhængigt af vintervejret.

Normalt betyder en sen start på pollensæsonen, at træer og buske hurtigt vil være i stand til at udsende store mængder pollen, forklarer Janne Sommer, der er biolog og leder af Astma-Allergi Danmarks pollentællinger.

»Men det kommer vi nok ikke til at se i år. Der får vi formentlig en blid start, fordi det stadig er koldt og formentlig oveni bliver regnfuldt senere på ugen, og det gør at der er færre pollen i luften«.

Potentiale for masser af pollen
Rekorden for tidlig pollenstart er fra 2007, hvor Dagens Pollental gik i luften allerede den 11. januar efter en usædvanlig mild vinter, mens vinterkulden i 2010 betød, at el og hassel først blomstrede i midten af marts.

Men uanset tidlig eller sen start, er det nærmest umuligt at spå om pollensæsonen.

»De pollen der kommer nu er anlagt allerede sidste år, og der har vejret, næringen og planternes grovilkår stor betydning. Men det eneste man kan sige, er at der er potentiale for masser af pollen i den kommende sæson, for de daglige pollentallene afhænger helt af vejret«, siger Janne Sommer

»I solskin er der masser af pollen, mens der næsten ingen er i regnvejr«.

Få daglige pollental på mail
Det er umuligt helt at undgå pollen. Men med visse forholdsregler slipper du uden om de værste symptomer. Vigtigst er det at sørge for en effektiv medicinsk behandling og at holde øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling.

GUIDE

Astma-Allergi Danmark tilbyder at sende tallene ud på mail, hvis man tilmelder sig her (eksternt link - åbner i nyt vindue) eller på sms hvis man tilmelder sig her (eksternt link - åbner i nyt vindue)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden