13 ud af 50 besøgte butikker vildleder kunderne ved på hylderne at blande lægemidler og naturlægemidler med kosttilskud helt uden dokumenteret effekt.
Foto: RUNE PEDERSEN

13 ud af 50 besøgte butikker vildleder kunderne ved på hylderne at blande lægemidler og naturlægemidler med kosttilskud helt uden dokumenteret effekt.

Sundhed

Helsekost-butikker afsløret i blandingsmisbrug

Myndigheder: Helsekostbutikker vildleder ved at mikse medicin og kosttilskud.

Sundhed

En stor del af landets helsekostbutikker forbryder sig mod loven, fordi de slår plat på – og mønt på - at udnytte syge danskernes iver for at dulme smerterne.

Under skilte med budskaber som "Mod gigtsmerter" placerer butikkerne kosttilskud-midler - uden dokumenteret effekt - side om side med medicin, der faktisk virker.

Det skriver Avisen.dk

Fødevarestyrelsens Rejsehold har netop som led i en storstilet kampagne aflagt 50 kosttilskudsbutikker kontrolbesøg.

Chokerende resultat

»Resultatet har chokeret os. 13 ud af de 50 butikker, vi har besøgt, vildleder kunderne ved på hylderne at blande lægemidler og naturlægemidler med kosttilskud ganske uden dokumenteret effekt«, siger Søren Kristensen fra Fødevarestyrelsens Rejsehold til Avisen.dk.

Han forklarer, det er helt uacceptabelt, at kosttilskud med etiketter og navne, der antyder at have effekt, står ved siden af produkter, der virker.

LÆS ARTIKEL

»Det er i den grad kritisabelt, så det har vi i en lang række tilfælde indskærpet overfor butikkerne, der risikerer at få besøg igen«, advarer han.

Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht advarer helsekostbranchen.

»Jeg er desværre ikke overrasket over resultatet af kampagnen, der er gennemført i en branche med mange brodne kar. Hvis ikke snart denne vildledning hører op, må de lære det på den hårde måde«, siger Engelbrecht.

LÆS ARTIKEL

»Fortsætter det her, må vi kræve, at ekspedienter og butiksbestyrere skal gennemføre en uddannelse«, siger han.

Helsekost-kæden Helsemin blev i fjor afsløret i at bryde reglerne ved at hævde, at helsekostmidler virkede mod slidgigt. Det kostede en politianmeldelse.

Men den er stadig gal i Helsemin, har Fødevarestyrelsen afsløret.

LÆS ARTIKEL

»Kosttilskud og især naturlægemidler - men også lægemidler - var ikke adskilt behørigt«, da rejsholdet dukkede op og gav en reprimande til Helsemins butik i Field's i København.

Kædens HR-ansvarlige, Marianne Bastue, har ikke ønsket at kommentere det faktum, at Helsemin stadig bryder loven.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce