Sundhed

Damebladsråd skal tages med mange gran salt

Forskere advarer mod at tage bladenes råd om kost og sundhed alt for alvorligt

Sundhed

Er du lidt for meget i dine hormoners vold?«.

Sådan spørger månedsbladet Sirene i sit oktobernummer og giver selv svaret: »Så prøv at stabilisere med en kost fyldt med kalcium«. Et andet sted konstaterer bladet, at »det kan være ret traumatisk at opdage, at ferskenhuden er begyndt at få patina«.

Hos Alt for Damerne får man det hele på én gang: »Den ultimative guide til en slankere krop, mere energi, smuk hud og bedre humør«, lyder teksten på forsiden af et slanketillæg denne måned.

LÆS ARTIKEL Det kan virke harmløst, men meget af det stof, som dameblade er gjort af, handler om at anvise vejen til den perfekte krop, det perfekte hår, det perfekte parforhold, det perfekte sexliv, ja det perfekte liv i det hele taget.

Og mens mange modne kvinder formentlig er i stand til at læse bladene med tilpas kritisk sans, er unge piger og kvinder derimod særdeles modtagelige for budskaberne, mener sociolog og kvindeforsker Karen Sjørup.

LÆS ARTIKEL

»Jeg tror, det skader på den måde, at de unge piger og kvinder bliver hysterisk optaget af de råd og bliver bange for at spise forkert eller gøre andre ting forkert. Bladene skaber en sygeligheds-sundheds-kultur, hvor det handler om at skabe balance dér, hvor man er i ubalance«, siger Karen Sjørup.

Hun forklarer sin pointe med en klassiker i dameblade, nemlig gode råd om kvinders hår – for eksempel, at man skal spise ekstra B-vitamin for at få et smukt hår:

»Man signalerer, at grimt hår skyldes en ubalance i kroppen, som man skal gøre noget ved. Det skaber en bekymring om ens helbred og sundhed, selv om hårets tilstand er genetisk betinget, og man bruger formuer på kosttilskud og skønhedsprodukter, fordi man som kvinde føler, at man skal have kontrol og se perfekt ud«, siger sociolog Karen Sjørup, som beskæftiger sig med kvindeforskning på Roskilde Universitet.

Påpasselige redaktører
Chefredaktørerne på henholdsvis Bazar og Sirene siger begge, at de er meget opmærksomme på, at de henvender sig til unge piger og kvinder, som er ekstra modtagelige.

»Det er rigtigt, at der er meget fiksering på den perfekte krop. Men vi har for eksempel lige skrottet en modeserie med piger, der er for tynde. Vi er meget nede på jorden og viser piger, som ligner alle andre piger. Og når vi fotoshopper billeder, går vi aldrig ind og laver større bryster eller tyndere lår, for vi ved godt, at vi skubber til nogle idealer«, siger Bazars chefredaktør Katrine Memborg.

LÆS TJEK

Chefredaktøren på Sirene, som henvender sig til helt unge piger, er også bevidst om sin målgruppe:

»Vi tager vores ansvar alvorligt på den måde, at vi ikke er så optagede af, at man skal være, men går mere op i sundhed. Vi ved, at Sirene er pigernes bedste veninde, og derfor tager vi ansvar«, siger Louise Stenbjerre.

Kvindeforsker Karen Sjørup læser selv dameblade med den største fornøjelse. For de er skruet sådan sammen, at de har stor appel til de fleste kvinder, uanset alder, uddannelse og job.

»Man får en masse at vide om ting, som ingen andre fortæller én, og vi kan alle – højt- som lavtuddannede – finde glæde og tilfredsstillelse ved at få at vide, hvordan vi selv kan gøre noget ved vores liv og vores krop«, siger Karen Sjørup.

Gør dig selv en tjeneste

Overlæge, professor Bente Klarlund Pedersen er enig: »Det har en kæmpe placeboeffekt selv at gøre noget. At spise og drikke noget på en bestemt måde giver folk en følelse af at have styr på tilværelsen«, siger Bente Klarlund Pedersen, som er overlæge på Rigshospitalet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Men heri ligger også en risiko for en overdreven selvoptagethed, mener hun: »Hvis man går for meget op i, hvordan man spiser og drikker, og om man får dit eller dat, så kan tilværelsen blive lige vel trist, og man kan ende med at interessere sig lovlig meget for sig selv. Navlepilleri er jo det, bladene lægger op til«, siger Bente Klarlund Pedersen. Skal hun give et godt råd til damebladslæserne, lyder det: Vær kritisk, se på afsenderne af budskaberne, for eksempel om de har kommercielle interesser, og lyt til de usexede råd: Dyrk motion, og spis en sund og varieret kost. Fra kvindeforskeren lyder opfordringen slet og ret: »Tag det med mange gran salt«.NYHEDSBREV:Få tjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce