Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Godt hver fjerde mellem 16 og 20 år er kun fysisk aktive maks tre timer om ugen, selv når idrætstimen i skolen er inkluderet.
Foto: FRANDSEN FINN

Godt hver fjerde mellem 16 og 20 år er kun fysisk aktive maks tre timer om ugen, selv når idrætstimen i skolen er inkluderet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge er blevet mere dovne

Mange unge rører sig stort set ikke i løbet af ugen. Færre er aktive i fritiden i forhold til tidligere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over hver fjerde person mellem 16 og 20 år i Danmark er kun fysisk aktive i en til tre timer om ugen. Det viser den såkaldte MULD-undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen står bag.

5,1 procent af de unge bruger nul timer om ugen på fysisk aktivitet. Dertil kommer 21,4 procent, som kun er fysisk aktive en til tre timer om ugen.

LÆS ARTIKEL

Med fysisk aktivitet menes for eksempel cykling, gåture, idrætstimer i skolen eller en tur på skateboardet.

Idræt fjernet fra skemaet
Forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed, Pernille Due, kalder tallene »sørgelige«. Samtidig er hun ikke overrasket.

»Ud fra den mangel på satsning af netop den aldersgruppe, er det måske ikke så underligt. På mange af erhvervsuddannelserne og nogle af gymnasierne er idræt helt fjernet fra skemaet. Heller ikke når det gælder lovgivningen omkring gymnasiet, har man ønsket at styrke idrætten«, siger Pernille Due og tilføjer:

»Der har ikke været fokus på, at unge skulle være fysisk aktive, men mere på fagligheden, som selvfølgelig også er vigtig.«

For dyrt at gå til fodbold
Hun mener også, at prisen for at dyrke idræt spænder ben for mange af de unge.

LÆS ARTIKEL

»For nogle er det nok med en fodboldbane ved siden af, hvor man bor. Men ikke for alle. Men det er dyrt at dyrke sport og have det sjovt i en idrætsklub, og faciliteterne i mange kommuner er alt for dårlige. Samtidig er unge i den alder svære at fastholde. Mange vil hellere hænge ud med kæreste og feste«, siger forskningslederen.

Over hver tredje er aktive nok
Undersøgelsen viser også, at der trods alt stadig er en stor andel af unge, der sørger for at bevæge sig i sådan en grad, at de mere end lever op til myndighedernes anbefalinger. 39,4 procent af dem siger, at de har været fysisk aktive mellem syv og 16 timer den seneste uge.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør alle børn og unge under 18 år være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen – altså syv timer om ugen.

LÆS ARTIKEL

For voksne over 18 år lyder anbefalingen, at man skal være fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen – hvilket er tre og en halv time om ugen.

Fald i fritidsaktivitet
I 2008 var færre drenge og piger fysisk aktive mindst seks timer om ugen i deres fritid sammenlignet med de seks tidligere MULD-undersøgelser.

Mens andelen af piger var 24 procent i 2006, var tallet faldet til 19 i 2008. For drengenes vedkommende var andelen faldet fra 40 procent til 33 procent.

SE GUIDE

Forebygger sygdom

Regelmæssig fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på en lang række livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, visse former for kræft som brystkræft samt psykiske lidelser som depression.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden