Godt hver fjerde mellem 16 og 20 år er kun fysisk aktive maks tre timer om ugen, selv når idrætstimen i skolen er inkluderet.
Foto: FRANDSEN FINN

Godt hver fjerde mellem 16 og 20 år er kun fysisk aktive maks tre timer om ugen, selv når idrætstimen i skolen er inkluderet.

Sundhed

Unge er blevet mere dovne

Mange unge rører sig stort set ikke i løbet af ugen. Færre er aktive i fritiden i forhold til tidligere.

Sundhed

Over hver fjerde person mellem 16 og 20 år i Danmark er kun fysisk aktive i en til tre timer om ugen. Det viser den såkaldte MULD-undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen står bag.

5,1 procent af de unge bruger nul timer om ugen på fysisk aktivitet. Dertil kommer 21,4 procent, som kun er fysisk aktive en til tre timer om ugen.

LÆS ARTIKEL

Med fysisk aktivitet menes for eksempel cykling, gåture, idrætstimer i skolen eller en tur på skateboardet.

Idræt fjernet fra skemaet
Forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed, Pernille Due, kalder tallene »sørgelige«. Samtidig er hun ikke overrasket.

»Ud fra den mangel på satsning af netop den aldersgruppe, er det måske ikke så underligt. På mange af erhvervsuddannelserne og nogle af gymnasierne er idræt helt fjernet fra skemaet. Heller ikke når det gælder lovgivningen omkring gymnasiet, har man ønsket at styrke idrætten«, siger Pernille Due og tilføjer:

»Der har ikke været fokus på, at unge skulle være fysisk aktive, men mere på fagligheden, som selvfølgelig også er vigtig.«

For dyrt at gå til fodbold
Hun mener også, at prisen for at dyrke idræt spænder ben for mange af de unge.

LÆS ARTIKEL

»For nogle er det nok med en fodboldbane ved siden af, hvor man bor. Men ikke for alle. Men det er dyrt at dyrke sport og have det sjovt i en idrætsklub, og faciliteterne i mange kommuner er alt for dårlige. Samtidig er unge i den alder svære at fastholde. Mange vil hellere hænge ud med kæreste og feste«, siger forskningslederen.

Over hver tredje er aktive nok
Undersøgelsen viser også, at der trods alt stadig er en stor andel af unge, der sørger for at bevæge sig i sådan en grad, at de mere end lever op til myndighedernes anbefalinger. 39,4 procent af dem siger, at de har været fysisk aktive mellem syv og 16 timer den seneste uge.

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør alle børn og unge under 18 år være fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen – altså syv timer om ugen.

LÆS ARTIKEL

For voksne over 18 år lyder anbefalingen, at man skal være fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen – hvilket er tre og en halv time om ugen.

Fald i fritidsaktivitet
I 2008 var færre drenge og piger fysisk aktive mindst seks timer om ugen i deres fritid sammenlignet med de seks tidligere MULD-undersøgelser.

Mens andelen af piger var 24 procent i 2006, var tallet faldet til 19 i 2008. For drengenes vedkommende var andelen faldet fra 40 procent til 33 procent.

SE GUIDE

Forebygger sygdom

Regelmæssig fysisk aktivitet har en forebyggende effekt på en lang række livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, visse former for kræft som brystkræft samt psykiske lidelser som depression.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce