Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

fertilitet. Ny blodprøve kan afsløre, hvor mange æg en kvinde har tilbage. Dermed kan man give et bud på evnen til at få børn.
Foto: BUBANDT MARTIN

fertilitet. Ny blodprøve kan afsløre, hvor mange æg en kvinde har tilbage. Dermed kan man give et bud på evnen til at få børn.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinde, tjek din fertilitet: Så mange æg er der tilbage

En blodprøve kan fortælle om kvindens muligheder for at blive gravid.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu får kvinderne et redskab, der kan give dem et bud på, hvor længe de kan vente med at få børn.

Et stigende antal kvinder får børn i en sen alder, samtidig med at flere og flere bliver fertilitetsbehandlet. Tal fra Danmarks Statistik viser, at alderen på en førstegangsfødende kvinde var steget til et gennemsnit på 29 år i 2008.

Forskere har udviklet en ny type blodprøve, der kan vise, hvor stor en reserve af æg, der er tilbage i æggestokken. Dermed kan den give et bud på, hvor længe kvinden er i stand til at blive gravid.

Nøglen ligger i æggestokken
På Rigshospitalet forskes der lige nu i at udvikle blodprøven, der er en mere praktisk og samtidig mere præcis prøve på kvinders evne til at få børn.

Leder af forskningsprojektet, klinisk professor Claus Yding Andersen forklarer, at blodprøven måler antallet af æggeblærer i æggestokken ved at måle mængden af hormonet, AMH.

»Dermed kan vi komme med et mere præcist bud på, hvor tæt en kvinde er på hendes overgangsalder«, siger Claus Yding Andersen fra Københavns Universitet.

Han forklarer, at en kvinde fødes med omkring 400 æg allerede i morens mave. Antallet af æg vil så falde drastik, i takt med at hun får ægløsninger og bliver ældre. Når hun er 40 år, vil hun kun have cirka tre procent tilbage af det oprindelige antal æg, og når hun når overgangsalderen, er der ikke flere æg tilbage.

Bestil den hos lægen Inden for et par år vil man også kunne bestille prøven hos sin egen læge. Lige nu findes den kun på Rigshospitalet og på enkelte fertilitetsklinikker.

»Det her er sådan en dejlig analyse, som man altid kan få foretaget. Man sender en blodprøve ind og så får man et tal med det samme«, siger Claus Yding Andersen og forklarer, at der allerede findes andre prøver, der kan det samme. De er dog afhængige af, at de bliver foretaget på andendagen i kvindens menstruationsfase.

Det gør prøven langt mere praktisk, da man ikke engang behøver at tage sine bukser af.

»Sammen med de andre prøver giver det her os et mere kvalificeret svar på, hvor en kvinde står i forhold til at kunne få børn«, siger forskningslederen.

LÆS ARTIKEL

Pas på med at vente

Til spørgsmålet, om dette ikke vil få kvinder til at vente længere med at få børn, svarer forskeren afvisende.

»Jeg vil ikke anbefale nogen at vente. Hvis tallet viser sig at være rigtig høj på prøven, kan det faktisk også betyde, at der er noget galt, og at man skal undersøges igen«, siger Claus Yding Andersen.

I stedet peger han på, at det forhindrer kvinder i at gennemgå en meningsløs behandling.

»Det her kan skåne kvinder for at blive fertilitetsbehandlet. Blodprøven vil afsløre, hvor stor en mængde æg de har tilbage. Og der er jo ingen grund til behandling, hvis man ikke har flere tilbage«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden