KLEJNER. Den fedtkogte småkage er ifølge Håndværksrådet eksempel på, at fedtafgiften rammer danske varer hårdere end udenlandske.
Foto: LARS HANSEN

KLEJNER. Den fedtkogte småkage er ifølge Håndværksrådet eksempel på, at fedtafgiften rammer danske varer hårdere end udenlandske.

Sundhed

Ny fedtafgift kan få kort levetid

EU-Kommissionen vil nu se på, om afgiften er i strid med EU's regler.

Sundhed

Fra i morgen, lørdag, skal danskerne til at betale en ny afgift - den såkaldte fedtafgift.

Men i Håndværksrådet, der blandt andet repræsenterer bagere og konditorer, mener man, at afgiften er ulovlig og i strid med EU-lovgivningen.

Ligner told »Vi mener, at afgiften minder mere om en told på varer. Og man kan altså ikke indføre en told på nogle varer og bare kalde den noget andet. Helt konkret hindrer afgiften varernes fri bevægelighed«, siger Jeppe Rosenmejer, der er EU-jurist i Håndværksrådet.

LÆS ARTIKEL

Ét af problemerne er ifølge juristen, at man i Danmark indfører afgiften hos producenten. For udenlandske varer er det detailleddet, der skal putte afgiften på varerne:

»Det kan betyde, at udenlandske varer bliver billigere end de tilsvarende danske. Tager man en klejne, skal man i Danmark betale afgift af alt det fedt, den steges i«, forklarer Jeppe Rosenmejer og fortsætter:

LÆS ARTIKEL

»En udenlandsk klejne er kun pålagt afgift af det fedt, der er i den. Det betyder, at en udenlandsk producent slipper for at betale afgift af de 5-10 procent fedt, klejnen suger op. Men danske producenter skal betale afgift af det hele«.

Kommissionen ind i sagen

Håndværksrådet bad allerede i foråret EU-Kommissionen kigge på afgiften. Og man har i rådet netop fået bekræftet, at kommissionen har taget sagen op.

»Med lidt held vil afgiften få en kort levetid«, siger Jeppe Rosenmejer.

Fedtafgiften takseres til 16 kroner per kilo mættet fedt. Det betyder, at en pakke dansk smør på 250 gram, som nu koster 15,50 kroner i butikken, efter 1. oktober vil koste 18,10 kroner. En kvart liter piskefløde stiger fra 8,50 kroner til 9,70 kroner.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce