Teenagere, der drikker meget sodavand bærer flere våben og reagerer mere voldeligt end dem, der holder igen med indtaget af flydende sukker.
Det lyder som endnu en klassisk skræmmekampagne, men er en af hovedkonklusionerne på ny stor amerikansk undersøgelse fra Harvard School of Public Health i Boston.
LÆS ARTIKEL
»Der var en stærk og direkte relation mellem, hvor meget sodavand teenagerne drak og hvor mange små som store slagsmål, de var med i«, siger David Hemenway, leder af Injury Control Research Center under Harvard i Boston til Discovery News.
Flest våben hos sodavandsdrikkerne
Undersøgelsen bestod blandt andet af spørgeskema-besvarelser fra 1.800 studerende i Bostons offentlige skoler. Eleverne skulle for eksempel svare på, hvor meget sukkerholdig sodavand de havde drukket i den seneste uge, om de havde været voldelige, eller om de har båret våben som kniv eller pistol inden for det seneste år.
23 procent af de teenagerne, der drak mindre end en dåse sodavand om ugen gik med våben sammenlignet med 43 procent hos dem, der drak fem eller flere. Samme tendens gentog sig i spørgsmålet om voldeligheden, hvor dem, der drak mindre end en sodavand om ugen var 35 procent, mens tallet steg til 59 procent i den gruppe, der drak meget sodavand.
LÆS ARTIKEL
Selv var Hemenway overrasket over sammenhængen, og særligt at den stadig var tydelig efter forskerne havde taget højde for andre faktorer som alkohol, tobaksrygning og sociale faktorer som for eksempel om familien spiste middag sammen.
Sodavand er ikke lig aggression
Ifølge Hemenway skal undersøgelsen ikke ses som et klokkeklart bevis på, at et stort sodavandsforbrug er ensbetydende med øget voldelighed, men bidrager til deres formodninger om, i hvor høj grad vores adfærd bliver påvirket af vores ernæring. Og særligt hvordan vores hjerner reagerer på sukker, som ifølge Hemenway er den primære syndebuk i sodavand.
LÆS ARTIKEL
Dog er der endnu ikke meget forskning i, hvordan vores ernæring påvirker vores adfærd og hjernefunktioner. En af de få undersøgelser på området er fra Norge.
I 2006 undersøgte forskere ved Oslos Universitet 5.000 norske teenagere mellem 15 og 16 år og fandt, at dem med et højt sodavandsforbrug havde det psykisk dårligere og led i højere grad af hyperaktivitet end dem, der holdt sig på vandvognen.