Kviksølv. Sørg for at lufte grundigt ud og læg sparepæren udenfor, hvis den er utæt.Bagefter skal du aflevere den på genbrugspladsen. (arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

Kviksølv. Sørg for at lufte grundigt ud og læg sparepæren udenfor, hvis den er utæt.Bagefter skal du aflevere den på genbrugspladsen. (arkivfoto)

Sundhed

Utætte sparepærer lækker kviksølv i flere måneder

Lækkende sparepærer kan være sundhedsskadelige over lang tid.

Sundhed

Når der ikke er mere lys i pæren, er det en god idé at få dem hurtigt af vejen.

Utætte sparepærer der indeholder kviksølv, kan afgive dampe i helt op til 10 uger, viser en amerikansk undersøgelse i forskningstidsskriftet Environmental Engineering Science. Det skriver Ing.dk.

LÆS OGSÅ

Kviksølvet er dog ikke i flydende form og den totale mængde af det giftige metal i pærerne er der stramme regler for. Derfor er sparepærer ikke anset for at være decideret farligt affald af den amerikanske miljøbeskyttelsesstyrelse, EPA.

Herhjemme betragtes pærerne dog som farligt affald og skal afleveres på en genbrugsstation.

Pærer siver i op til ti uger
Kviksølvdampe optages i kroppen gennem indånding og derfor undersøgte to forskere Yadong Li og Li Jin kviksølv-uddunstningen fra et udvalg af utætte sparepærer.

Otte forskellige pærer i to faconer og med fem forskellige lysstyrker blev testet for udsivning.

Testen viste, at alle sparepærerne holdt sig inden for den tilladte grænseværdi. Elsparepærer må i EU indeholde fem miligram per lampe - er der to pærer, må de således ikke indeholde over fem miligram tilsammen.

Men grænseværdien fortæller ikke noget om, at udsivningen af kviksølv-dampe kan fortsætte i over 10 uger, efter at pæren er blevet utæt.

Helbredsskadelige koncentrationer
Ifølge forskernes målinger, kan den totale mængde kviksølvdamp fra én sparepære over så lang tid overstige 1,0 miligram, og hvis den mængde slipper ud i et lokale, der ikke er ventileret, så vil koncentrationen i rummet blive helbredsskadelig.

Der er der dog stor forskel på de forskellige pærers indhold af kvivsølv. Generelt var indholdet størst i de pærer, der lyste kraftigst.

Navnene på de undersøgte fabrikater er dog ikke afsløret i forskningsartiklen.

Forskerne anbefaler derfor, at forbrugerne straks skiller sig af med sparepærer, der er i stykker, på miljøforsvarlig vis. Og de mener også, at pærernes købsemballage skal være særdeles god, så både de handlende og kunderne undgår en unødvendig risiko for helbredet.

Herhjemme kan man ofte læse om pærens indhold af kviksølv på emballagen, skriver Goenergi.dk på deres hjemmesideeksternt link).

Danskere glemmer at lufte kviksølv ud

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet Capacent foretog for Miljøstyrelsen sidste år, glemmer 9 ud af 10 danskere at åbne vinduet, hvis en sparepære går i stykker. I stedet griber mange støvsugeren eller kosten, og smider resterne af sparepæren direkte i skraldespanden.

Samme undersøgelse viste også, at 6 ud af 10 personer ikke ved, at der er kviksølv i sparepærer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce