Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kviksølv. Sørg for at lufte grundigt ud og læg sparepæren udenfor, hvis den er utæt.Bagefter skal du aflevere den på genbrugspladsen. (arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

Kviksølv. Sørg for at lufte grundigt ud og læg sparepæren udenfor, hvis den er utæt.Bagefter skal du aflevere den på genbrugspladsen. (arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Utætte sparepærer lækker kviksølv i flere måneder

Lækkende sparepærer kan være sundhedsskadelige over lang tid.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når der ikke er mere lys i pæren, er det en god idé at få dem hurtigt af vejen.

Utætte sparepærer der indeholder kviksølv, kan afgive dampe i helt op til 10 uger, viser en amerikansk undersøgelse i forskningstidsskriftet Environmental Engineering Science. Det skriver Ing.dk.

LÆS OGSÅ

Kviksølvet er dog ikke i flydende form og den totale mængde af det giftige metal i pærerne er der stramme regler for. Derfor er sparepærer ikke anset for at være decideret farligt affald af den amerikanske miljøbeskyttelsesstyrelse, EPA.

Herhjemme betragtes pærerne dog som farligt affald og skal afleveres på en genbrugsstation.

Pærer siver i op til ti uger
Kviksølvdampe optages i kroppen gennem indånding og derfor undersøgte to forskere Yadong Li og Li Jin kviksølv-uddunstningen fra et udvalg af utætte sparepærer.

Otte forskellige pærer i to faconer og med fem forskellige lysstyrker blev testet for udsivning.

Testen viste, at alle sparepærerne holdt sig inden for den tilladte grænseværdi. Elsparepærer må i EU indeholde fem miligram per lampe - er der to pærer, må de således ikke indeholde over fem miligram tilsammen.

Men grænseværdien fortæller ikke noget om, at udsivningen af kviksølv-dampe kan fortsætte i over 10 uger, efter at pæren er blevet utæt.

Helbredsskadelige koncentrationer
Ifølge forskernes målinger, kan den totale mængde kviksølvdamp fra én sparepære over så lang tid overstige 1,0 miligram, og hvis den mængde slipper ud i et lokale, der ikke er ventileret, så vil koncentrationen i rummet blive helbredsskadelig.

Der er der dog stor forskel på de forskellige pærers indhold af kvivsølv. Generelt var indholdet størst i de pærer, der lyste kraftigst.

Navnene på de undersøgte fabrikater er dog ikke afsløret i forskningsartiklen.

Forskerne anbefaler derfor, at forbrugerne straks skiller sig af med sparepærer, der er i stykker, på miljøforsvarlig vis. Og de mener også, at pærernes købsemballage skal være særdeles god, så både de handlende og kunderne undgår en unødvendig risiko for helbredet.

Herhjemme kan man ofte læse om pærens indhold af kviksølv på emballagen, skriver Goenergi.dk på deres hjemmesideeksternt link).

Danskere glemmer at lufte kviksølv ud

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet Capacent foretog for Miljøstyrelsen sidste år, glemmer 9 ud af 10 danskere at åbne vinduet, hvis en sparepære går i stykker. I stedet griber mange støvsugeren eller kosten, og smider resterne af sparepæren direkte i skraldespanden.

Samme undersøgelse viste også, at 6 ud af 10 personer ikke ved, at der er kviksølv i sparepærer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden