Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Overskægsfænomen deler modefolk

Danske mænd har taget overskægsfænomen til sig i rekordantal.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan godt forberede dig på at møde en skovsnegl eller to på overlæben af de danske mænd i løbet af november. For godt 6.600 danske mænd har indtil videre tilmeldt sig velgørenhedsprojektet Movember, hvor man anlægger overskæg for at støtte kampen mod prostatakræft.

LÆS ARTIKEL

Det er første gang, at Movember-projektet er blevet lanceret i Danmark, og det er sket med stor succes. Sammenlignet med andre lande, der er nye i Movember-sammenhæng, så ligger Danmark langt højere, hvad angår antallet af deltagende mænd.

Eksempelvis deltager godt 2.300 i Norge og 2.400 i Finland i forhold til de 6.600 i Danmark. Opbakningen herhjemme har været så massiv, at de danske mænd endda har sat rekord, idet vi som debutant har slået rekorden for flest registrerede Movember-deltagere i et debut år. Den første blev sat af Storbritannien med 6.195.

Det er ikke kønt
Og det ses også i Politikens mailboks, hvor det er strømmet ind med billeder fra danske mænd, der gerne vil dele deres overskæg med andre. Stort set alle varianter er repræsenteret blandt læserne - det formfuldendte cykelstyr, trucker-stilen og et fløjsbløde ung-mands-skæg og så er der dem, der ser ud som om, de har glemt at tørre sig efter et glas kakao og de ældre distingverede herrer.

Udsigten til buskede snotbremser eller wanna be-cykelstyr deler dog vandene hos to danske modefolk.

»Det er iøjefaldende, giver opmærksomhed og går til et godt formål. Men kønt er det ikke«, fastslår Frederik Lentz Andersen, der er moderedaktør på Euroman.

Han fortæller, at overskæg var kort på mode i en periode for 10 år siden og kom igen for tre år siden som en del af en hipster-ting. Siden da har det været væk.

»Måske kan Movember være med til at give overskægget et comeback. For når mange dyrker noget, kan det godt gå hen og blive en trend«, siger Frederik Lentz Andersen.

Kan blive en ny trend
Anderledes positiv er chefredaktør for modemagasinet Elle, Cecilie Christiansen, men hun har også sine forbehold og håber, at projektets overskægstrend begrænser sig til november og kun november.

»Overskæg er en svær sag at bære«, siger Cecilie Christiansen og opremser forskellige mulige faldgruber.

»Overskæg må aldrig, som i virkelig aldrig, have madrester eller lignende siddende. Og så hjælper det med en casual, cool og moderne påklædning eller et skræddersyet jakkesæt med italienske lædersko og en knivskarpt strøget skjorte«.

LÆS ARTIKEL

Men hvilke mænd og mandetyper er så i stand til at iklæde sig et cykelstyr?

Cecilie Christiansen nævner, at det klæder jægersoldaten og coachen B.S. Christiansen at have overskæg, fordi det giver ham lidt kant og karakter på den lækre måde. Og kommer så med et par klassikere.

»Helt oplagt og ikke overraskende er naturligvis at nævne at både Johnny Depp og Brad Pitt også var lækre i deres overskægsperiode. Og så havde Tom Selleck i øvrigt aldrig været Tom Selleck uden netop overskægget«.

Bedst til ældre mænd

For Euromans Frederik Lentz Andersen er problemet med overskæg, at det kan virke lidt for fortænkt eller pyntesygt. Og sådan skal man helst ikke opfattes som mand. Særligt, hvis man befinder sig i gruppen af ’yngre mænd’.

»Det er lidt ligesom folk, der begynder at ryge pibe, fordi de synes, det er smart. Eller hipster-kids, der går med tophue«, siger Frederik Lentz Andersen, der oftest oplever, at et succesfuldt overskæg er anbragt på en mand lidt oppe i alderen.

»Nogle typer klæder det bedre end andre. Jo ældre man bliver, jo bedre klæder det folk. Voksne mænd udtrykker ofte en større ro over sig selv. Og så kan man bære mere. Dér hvor jeg har sommerhus bor der en ældre læge, der lidt ligner computerfiguren Super Mario, men han er super coo med sit overskægl«, fortæller moderedaktøren, der selv nævner Charles Bronson som en mand, der kunne håndtere et overskæg.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden