Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FEDTET. Danskerne putter mindre smør på brødet, efter at fedtafgiften er trådt i kraft. (Arkivfoto)
Foto: KIM AGERSTEN

FEDTET. Danskerne putter mindre smør på brødet, efter at fedtafgiften er trådt i kraft. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi smører mindre fedt på

Fedafgiften har fået danskerne til at skrue ned for smør- og flødeforbruget.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er begyndt at putte lidt mindre smør og fløde i maden, siden der er kommet afgift på fedtet. Det viser de foreløbige vurderinger fra producenter og supermarkeder.

»Det er for tidligt at sige noget præcist, for butikkerne kørte mange tilbud på produkterne op til jul, og en del forbrugere hamstrede, op til afgiften trådte i kraft«, fortæller direktør Henrik Biilmann fra Arla foods i Viby til DR Østjylland.

»Men foreløbig har vi noteret et fald på omkring 5 procent i salget af smør, Kærgården og oste«, siger han.

Fedtafgiften har lagt et par kroner oven i prisen for en pakke smør eller Kærgården, og de første meldinger om salget var nogenlunde de samme fra Dansk supermarked, der leverer til bl.a. Føtex og Netto, samt Supergros, der lever til Superbest og Kiwi.

LÆS ARTIKEL

I starten faldt salget mere, men det kunne også skyldes, at en del kunder havde hamstret.

Forbrugerne kunne gå over til varer med mindre fedt, men det er tvivlsomt, om det vil ske, mener Arla.

»Jeg tror, at det totale salg af mejeriprodukter vil falde. Det er i hvert fald den tendens, vi ser indtil videre«, siger Henrik Biilmann.

En handlende med direkte forbrugerkontakt melder om mindre effekt af fedtafgiften.

Sælger stadig kage

Bagermester Varny Møller Nielsen fortæller, at Byens Brød i Silkeborg sælger stort set lige så meget kage som før afgifterne, men det kan også skyldes den hårde konkurrence.

Kun en del af afgiften er slået igennem på priserne, siger han.

LÆS ARTIKEL

Vi bliver nok ikke sundere, bare fordi vi er begyndt at spise lidt mindre fedt. Det siger professor Kjeld Hermansen, der forsker i ernæring og livsstils-sygdomme på Aarhus Universitetshospital.

»Så lille et fald vil højst have en marginal virkning på folkesundheden. Desuden er det afgørende, hvad vi begynder at spise i stedet for fedt«, fortæller Kjeld Hermansen..

»Hvis man har samme energiindtag og erstatter mættet fedt med raffinerede kulhydrater, vil det ikke have nogen gunstig virkning, for skadevirkningen fra de to produkter er på samme niveau«, siger han.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden