FEDTET. Danskerne putter mindre smør på brødet, efter at fedtafgiften er trådt i kraft. (Arkivfoto)
Foto: KIM AGERSTEN

FEDTET. Danskerne putter mindre smør på brødet, efter at fedtafgiften er trådt i kraft. (Arkivfoto)

Sundhed

Vi smører mindre fedt på

Fedafgiften har fået danskerne til at skrue ned for smør- og flødeforbruget.

Sundhed

Vi er begyndt at putte lidt mindre smør og fløde i maden, siden der er kommet afgift på fedtet. Det viser de foreløbige vurderinger fra producenter og supermarkeder.

»Det er for tidligt at sige noget præcist, for butikkerne kørte mange tilbud på produkterne op til jul, og en del forbrugere hamstrede, op til afgiften trådte i kraft«, fortæller direktør Henrik Biilmann fra Arla foods i Viby til DR Østjylland.

»Men foreløbig har vi noteret et fald på omkring 5 procent i salget af smør, Kærgården og oste«, siger han.

Fedtafgiften har lagt et par kroner oven i prisen for en pakke smør eller Kærgården, og de første meldinger om salget var nogenlunde de samme fra Dansk supermarked, der leverer til bl.a. Føtex og Netto, samt Supergros, der lever til Superbest og Kiwi.

LÆS ARTIKEL

I starten faldt salget mere, men det kunne også skyldes, at en del kunder havde hamstret.

Forbrugerne kunne gå over til varer med mindre fedt, men det er tvivlsomt, om det vil ske, mener Arla.

»Jeg tror, at det totale salg af mejeriprodukter vil falde. Det er i hvert fald den tendens, vi ser indtil videre«, siger Henrik Biilmann.

En handlende med direkte forbrugerkontakt melder om mindre effekt af fedtafgiften.

Sælger stadig kage

Bagermester Varny Møller Nielsen fortæller, at Byens Brød i Silkeborg sælger stort set lige så meget kage som før afgifterne, men det kan også skyldes den hårde konkurrence.

Kun en del af afgiften er slået igennem på priserne, siger han.

LÆS ARTIKEL

Vi bliver nok ikke sundere, bare fordi vi er begyndt at spise lidt mindre fedt. Det siger professor Kjeld Hermansen, der forsker i ernæring og livsstils-sygdomme på Aarhus Universitetshospital.

»Så lille et fald vil højst have en marginal virkning på folkesundheden. Desuden er det afgørende, hvad vi begynder at spise i stedet for fedt«, fortæller Kjeld Hermansen..

»Hvis man har samme energiindtag og erstatter mættet fedt med raffinerede kulhydrater, vil det ikke have nogen gunstig virkning, for skadevirkningen fra de to produkter er på samme niveau«, siger han.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce