RISIKO. Hver tredje barn kan risikere ikke at være dækket, hvis de kommer til skade i skolegården. (Arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

RISIKO. Hver tredje barn kan risikere ikke at være dækket, hvis de kommer til skade i skolegården. (Arkivfoto)

Sundhed

Hvert tredje barn har ingen ulykkesforsikring

Siden årsskiftet har de fleste kommuner droppet de kollektive børneulykkesforsikringer.

Sundhed

Hvis dit barn falder i skolegården og slår nogle af tænderne ud eller får en rygskade, er det ikke længere kommunen, der dækker udgifterne til efterfølgende behandling og genoptræning, skriver 24timer.

I 2011 afgjorde Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at offentlige børneulykkesforsikringer er ulovlige, og derfor har næsten alle kommuner i Danmark fra årsskiftet droppet forsikringerne, og nogle enkelte udfaser dem i løbet af de kommende måneder. Det betyder, at rigtig mange børn slet ikke er forsikrede, hvis ikke forældrene har købt en privat børneulykkesforsikring.

LÆS ARTIKEL

»Langt de fleste kommuner har opsagt ulykkesforsikringerne ved årsskiftet. Derfor er det vigtigt, at forældrene er er opmærksomme på, om børnene er dækket i den tid, de er i daginstitutionen eller skolen,« siger Natalia Lehnsdal, juridisk konsulent i Kommunernes Landsforening, til 24timer.

En tredjedel af landets forældre har ikke tegnet børneulykkesforsikring, oplyser forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring og Pension.

»Den tredjedel af de danske forældre, hvis børn ikke har en børneulykkesforsikring, kan komme i klemme, hvis et barn for eksempel brækker ryggen eller får en hjerneskade, som de skal leve med resten af livet. Førhen havde de den kollektive ulykkesforsikring at falde tilbage på, men den mulighed er væk nu,« siger Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent i Forsikring og Pension, til 24timer.

LÆS ARTIKEL

Forældrenes Landsforening, FOLA, opfordrer også familier til at købe en privat ulykkesforsikring.

»Det kan få store økonomiske følger, hvis man ikke har en børneulykkesforsikring, så det vil vi helt klart anbefale. Jeg kan tvivle på, hvor mange forældre der ved, at kommunen ikke længere har den ordning,« siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg til 24timer.

Ingen fælles interesse

Årsagen til, at kommuner ikke må yde økonomisk støtte ved ulykker, er at det ’ikke varetager fællesskabets interesser’, fastslog Indenrigs- og Sundhedsministeriet sidste år:

»Baggrunden for dette forbud mod begunstigelse af enkeltpersoner og grupper af enkeltpersoner er, at kommunen er et fællesskab af borgere, og at dens formål er at varetage disse fællesinteresser. Der er ingen fælles interesser i at yde økonomisk støtte til enkeltpersoner alene med henblik på at spare dem for udgifter,« skrev Indenrigs- og Sundhedsministeriet i august 2011 i et brev til Kommunernes Landsforening.

Kommunerne vil dog fortsat være erstatningspligtige, hvis det kan bevises, at skaden skete på grund af nogle forhold i skolen eller daginstitutionen, der ikke er i orden. Hvis barnet for eksempel falder ned af en stol, fordi benet sidder løst, er det kommunens ansvar at dække skaden.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce