Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

RISIKO. Hver tredje barn kan risikere ikke at være dækket, hvis de kommer til skade i skolegården. (Arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

RISIKO. Hver tredje barn kan risikere ikke at være dækket, hvis de kommer til skade i skolegården. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvert tredje barn har ingen ulykkesforsikring

Siden årsskiftet har de fleste kommuner droppet de kollektive børneulykkesforsikringer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis dit barn falder i skolegården og slår nogle af tænderne ud eller får en rygskade, er det ikke længere kommunen, der dækker udgifterne til efterfølgende behandling og genoptræning, skriver 24timer.

I 2011 afgjorde Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at offentlige børneulykkesforsikringer er ulovlige, og derfor har næsten alle kommuner i Danmark fra årsskiftet droppet forsikringerne, og nogle enkelte udfaser dem i løbet af de kommende måneder. Det betyder, at rigtig mange børn slet ikke er forsikrede, hvis ikke forældrene har købt en privat børneulykkesforsikring.

LÆS ARTIKEL

»Langt de fleste kommuner har opsagt ulykkesforsikringerne ved årsskiftet. Derfor er det vigtigt, at forældrene er er opmærksomme på, om børnene er dækket i den tid, de er i daginstitutionen eller skolen,« siger Natalia Lehnsdal, juridisk konsulent i Kommunernes Landsforening, til 24timer.

En tredjedel af landets forældre har ikke tegnet børneulykkesforsikring, oplyser forsikringsselskabernes brancheforening, Forsikring og Pension.

»Den tredjedel af de danske forældre, hvis børn ikke har en børneulykkesforsikring, kan komme i klemme, hvis et barn for eksempel brækker ryggen eller får en hjerneskade, som de skal leve med resten af livet. Førhen havde de den kollektive ulykkesforsikring at falde tilbage på, men den mulighed er væk nu,« siger Riccardo Krogh Pescatori, der er konsulent i Forsikring og Pension, til 24timer.

LÆS ARTIKEL

Forældrenes Landsforening, FOLA, opfordrer også familier til at købe en privat ulykkesforsikring.

»Det kan få store økonomiske følger, hvis man ikke har en børneulykkesforsikring, så det vil vi helt klart anbefale. Jeg kan tvivle på, hvor mange forældre der ved, at kommunen ikke længere har den ordning,« siger næstformand Dorthe Boe Danbjørg til 24timer.

Ingen fælles interesse

Årsagen til, at kommuner ikke må yde økonomisk støtte ved ulykker, er at det ’ikke varetager fællesskabets interesser’, fastslog Indenrigs- og Sundhedsministeriet sidste år:

»Baggrunden for dette forbud mod begunstigelse af enkeltpersoner og grupper af enkeltpersoner er, at kommunen er et fællesskab af borgere, og at dens formål er at varetage disse fællesinteresser. Der er ingen fælles interesser i at yde økonomisk støtte til enkeltpersoner alene med henblik på at spare dem for udgifter,« skrev Indenrigs- og Sundhedsministeriet i august 2011 i et brev til Kommunernes Landsforening.

Kommunerne vil dog fortsat være erstatningspligtige, hvis det kan bevises, at skaden skete på grund af nogle forhold i skolen eller daginstitutionen, der ikke er i orden. Hvis barnet for eksempel falder ned af en stol, fordi benet sidder løst, er det kommunens ansvar at dække skaden.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden