STESS. Bekymringer og krav på hjemmefronten kan gøre mænd syge.
Foto: ARKIVFOTO: MARTIN LEHMANN

STESS. Bekymringer og krav på hjemmefronten kan gøre mænd syge.

Sundhed

Mænd bliver syge af hjemlige bekymringer

Kvinder og mænd reagerer forskelligt på bekymringer i privatlivet.

Sundhed

Børn, madlavning og andre huslige sysler er ikke længere blot kvindens ansvar

I dag skal mænd både tænke på job, ægteskab, børn og hjemmet. Og det kan give store bekymringer.

Så store, at det kan øge risikoen for stressrelateret åreforkalkning.

Ikke kun arbejde stresser Det viser foreløbige undersøgelser fra et dansk studie af 7.000 danske mænd og kvinder.

»Der bliver forsket rigtig meget i arbejdsrelateret stress, men vi ved jo alle sammen, at der er andre stressende faktorer i livet end arbejde«, siger lektor Rikke Lund fra Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Mænd er mere sårbare
Deltagerne i forskningen var enten 40 eller 50 år, da undersøgelserne blev påbegyndt i 2000.

De foreløbige resultater viser, at kvinder ikke bliver nær så påvirkede af de hjemlige bekymringer, som mænd gør. Det overrasker imidlertid ikke Rikke Lund.

»Vores undersøgelse bakker op om antagelsen af, at mænd er meget sårbare over for psykiske stressfaktorer såsom krav fra partneren og bekymringer om børnene«, siger hun.

Bekymringer øger risikoen
Noget, der dog var overraskende, var, at de mænd, der havde oplevet store belastninger fra deres tætteste sociale netværk, havde større risiko for at blive syge.

Siden 2000 blev 170 af undersøgelsens mænd diagnosticerede med sygdomme som hjertekramper og blodpropper i hjertet. Langt størstedelen havde bekymringer i hjemmet.

»Ved at sammenligne deres score på belastninger fra sociale relationer med deres risiko for at blive indlagt, kunne vi se en tydelig sammenhæng. Det kom bag på os«, siger Rikke Lund til Videnskab.dk.

Kvinder giver spørgsmål

Bekymringer i hjemmet gav på den anden side ikke kvinder den samme øgede risiko for sygdomme. Det kan der være flere forklaringer på.

»Kvinder viser symptomer for åreforkalkning på en anden måde end mænd, og det er noget, man først for nylig er blevet opmærksom på. Derfor kan der gemme sig nogle alvorlige tilfælde i gruppen af kvinder, som ikke er blevet diagnosticeret, og som derfor ikke indgår i vores resultater«, siger Rikke Lund.

LÆS OGSÅ

»Derudover er kvinder i mindre risiko end mænd, fordi de er beskyttet af det kvindelige hormon østrogen, indtil de når overgangsalderen. Så man kunne tænke sig, at der kommer en klarere sammenhæng for kvinder senere i livet«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden