Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkiv)
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

FEJLKØB. Der masser af eksempler på, at håndkøbsmedicin bruges forkert. F.eks. næsespray, som folk bliver afhængige af.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rekordsalg af medicin i håndkøb

Hver 5. kunde beder om medicin, der er uhensigtsmæssig, viser ny undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Reklamer og øget tilgængelighed har de seneste 10 år fået forbruget af piller, sprays og tabletter til at stige drastisk, viser tal fra Lægemiddelstyrelsen og Apotekerforeningen.

Butikker og apoteker langer nu 69 procent mere håndkøbsmedicin over disken end i år 2000 – året før reklamer og håndkøbssalg i detailhandlen blev frigivet.

Forskningslæge og professor i almen praksis ved Syddansk Universitet og praktiserende læge, Jens Søndergaard, kalder udviklingen problematisk:

»Folk behandler sig selv, når de i stedet burde have en lægelig vurdering. De tror, at medicin i håndkøb er ufarligt, og det er jo noget sludder. Stoffer som paracetamol og ibuprofen er potentielt dødfarlige«.

En ny kulturel tendens
Paracetamol er det aktive stof i blandt andet panodil og kan give leverskader, mens ibuprofen, der er i piller som Ipren, er kendt for at være medvirkende årsag til dødbringende mavesår hos ældre.

Jens Søndergaard ser det som en ny kulturel tendens, at patienter ikke vil acceptere at have ondt, og at de hellere vil tage håndkøbsmedicin i en periode, før de går til lægen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden