Sukkerplaster. Røde mærker, rester af klister og ubehag ved fjernelsen. Almindelige plastre er ofte ikke nemme at fjerne, men fremtidens plastre kan være lavet af stivelse. Arkivfoto.

Sukkerplaster. Røde mærker, rester af klister og ubehag ved fjernelsen. Almindelige plastre er ofte ikke nemme at fjerne, men fremtidens plastre kan være lavet af stivelse. Arkivfoto.

Sundhed

Snart kan din krop absorbere dit plaster

Forskere har opfundet organiske plastre, der automatisk nedbryder sig selv.

Sundhed

Riiiiiiiiitsch efterfulgt af AVVVV!

Sådan lyder det ofte, når man fjerner plastre fra måske særligt børn, men det ubehag kan snart blive fortid.

Ved at eksperimentere med stivelse har amerikanske forskere ved Pennsylvania State University i USA opfundet måder at skabe organiske plastre - eller toiletpapir, servietter og køkkenrulle - der gradvist nedbryder sig selv ved kontakt med huden.

LÆS ARTIKEL

»Stivelse har mange anvendelsesmuligheder, og det er det mest normale og også billigste af de naturlige polymer«, siger Lingyan Kong, overbygningsstuderende indenfor fødevareforskning på universitetet til universitets webside.

»Stivelse er samtidig let nedbrydeligt i naturen, så derfor vil sådanne plastre over tid blive absorberet af kroppen. Og derfor ville man aldrig behøve at fjerne et plaster igen«, siger han.

Bliver til sukker

Ved at opløse stivelsen i vand og tilsætte et opløsningsmiddel kunne Kong "trække" stivelsen ud til lange fibre, der efter at ændre deres overfladestruktur via strømladninger gjorde stivelsen hård og egnet til at lave plastre eller papir ud af.

Disse stivelses-plastre vil med tiden gradvist opløse sig selv til glukose - eller druesukker - som kroppen let kan optage eller sågar spise.

LÆS ARTIKEL

Stivelse er et komplekst kulhydrat, der hovedsageligt udvindes fra frø, frugter og planter som majs og kartofler, og det anvendes især i klæbestoffer og som fyldstoffer i f.eks. papir og tøj.

Ifølge Kong så er der også enorme miljømæssige fordele ved at arbejde med stivelse frem for andre stoffer, der i dag bruges i industrien som cellulose udvindet fra træer eller polymers baseret på petroleum.

Begge er blevet dyrere med tiden, og langt mere skadelige for miljøet end normal stivelsen hævder Kong, der nu har ansøgt om patent på de organiske sukker-plastre.

Kilde

Penn State University

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden