Av. Flere børn får ondt i kroppen, fordi de ikke bevæger sig nok. Mindre bevægelse i skolen og forældre, som selv er fysisk dovne, bærer noget af skylden.
Foto: ANDERS BIRCH (arkiv)

Av. Flere børn får ondt i kroppen, fordi de ikke bevæger sig nok. Mindre bevægelse i skolen og forældre, som selv er fysisk dovne, bærer noget af skylden.

Sundhed

Stillesiddende computerbørn får smerter i kroppen

Flere og flere børn må søge hjælp fra fysioterapeuter og massører.

Sundhed

Selv om kroppen kun er syv-otte år gammel, kan den godt vise tydelige tegn på at være brugt for lidt eller forkert.

Det mærker et stærkt stigende antal børn, som henvender sig til fysioterapeuter og massører over hele landet med smerter i nakke, skuldre, ryg og hoved, skriver 24timer.

Sidste år fik 12.728 børn almen fysioterapi, og det er en stigning på 21 procent siden 2007, viser tal fra Danske Fysioterapeuter.

LÆS ARTIKEL

Og landets massører og kiropraktorer kender også til udviklingen. I en rundringning til 20 af dem, som 24timer har foretaget, lyder meldingen, at flere børn fra ‘computer’-generationen nu mærker konsekvensen af den stillesiddende livsstil og får smerter samme steder som voksne.

»Børn sidder generelt meget ned, og derudover er der rigtig mange af dem, som fra en tidlig alder bruger bærbare computere og tablets. Rent ergonomisk er det nogle forfærdelig instrumenter. De bittesmå bevægelser med en mus eller mouse-pad, hvor man skal holde hele armens vægt, er meget belastende for nakken og skuldrene«, siger Johannes Højbjerg.

Forældre er dårlige rollemodeller
Han er kiropraktor ved Højbjergklinikken i Aarhus, hvor de oplever en »voldsom stigning« i antallet af børn med denne type problemer.

LÆS ARTIKEL

Men computerarbejde er ikke hele forklaringen på, at flere børn og deres forældre vælger at bruge tid, overskud og penge på at opsøge en behandler. Mindre fysisk aktivitet i skolen og forældre, der ikke er i stand til at være rollemodeller for deres børn, er også en del af forklaringen, vurderer fysioterapeut Niels Honoré. Han er sundhedsdirektør for Fysiodanmark, der er en kæde af 33 klinikker landet over.

»Det er unormalt, at børn skal debutere med muskelspændinger og hovedpine som otteårige og have større risiko for at leve med smerter resten af livet. Deres krop råber om hjælp, og det er en falliterklæring, at ingen voksne har taget ansvaret på sig og brudt deres inaktive vaner«, siger sundhedsdirektøren til 24timer.

Ifølge Niels Honoré er langt størstedelen af de 21 procent nye ‘børnekunder’ i klinikkerne netop de inaktive af slagsen. Der er stort fokus på de sygdomme, de har højere risiko for at få senere i livet, men de, der allerede mærker konsekvenserne af for lidt aktivitet og for meget computerspil her og nu, er der intet tilbud til.

LÆS ARTIKEL

»Vi kan gnubbe dem på ryggen og give øvelser, men der mangler et koordineret og landsdækkende tilbud, vi kan henvise dem til«, siger Niels Honoré.

Obligatorisk idræt

24timer har talt med flere eksperter i børns sundhed, og de er ikke overraskede over, at flere nu søger behandling for smerter afledt af overvægt.

»Vi har flere børn, som er total inaktive, og det giver selvfølgelig nogle problemer på bevægeapparatet. Hvis man skal have fat i de børn, kunne man for eksempel gøre en times idræt obligatorisk i skole og skolefritidsordninger hver dag. Bedre infrastruktur, så børnene cyklede til skole i stedet for at blive kørt, er også en mulighed«, siger professor Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet.

LÆS ARTIKEL

En anden professor og fedmeekspert, Bente Klarlund Pedersen, kalder udviklingen ‘forfærdelig’.

»Smerter fører til dårligere koncentrationsevne og livskvalitet for børnene, og det er en rigtig ond cirkel at komme ind i. Sandsynligheden for ikke at få brudt inaktiviteten og bære den onde cirkel med ind i voksenlivet bliver stor,« vurderer professoren, der dog ikke kender til problemets omfang.

I Sundhedsstyrelsen kender man heller ikke antallet af børn, der får skader på bevægeapparatet på grund af stillesiddende aktiviteter.

»Det er et nyt område, og viden på området er derfor sparsom, men vi følger området med interesse,« siger projektleder Lisa von Huth Smith.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce