Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Av. Flere børn får ondt i kroppen, fordi de ikke bevæger sig nok. Mindre bevægelse i skolen og forældre, som selv er fysisk dovne, bærer noget af skylden.
Foto: ANDERS BIRCH (arkiv)

Av. Flere børn får ondt i kroppen, fordi de ikke bevæger sig nok. Mindre bevægelse i skolen og forældre, som selv er fysisk dovne, bærer noget af skylden.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stillesiddende computerbørn får smerter i kroppen

Flere og flere børn må søge hjælp fra fysioterapeuter og massører.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om kroppen kun er syv-otte år gammel, kan den godt vise tydelige tegn på at være brugt for lidt eller forkert.

Det mærker et stærkt stigende antal børn, som henvender sig til fysioterapeuter og massører over hele landet med smerter i nakke, skuldre, ryg og hoved, skriver 24timer.

Sidste år fik 12.728 børn almen fysioterapi, og det er en stigning på 21 procent siden 2007, viser tal fra Danske Fysioterapeuter.

LÆS ARTIKEL

Og landets massører og kiropraktorer kender også til udviklingen. I en rundringning til 20 af dem, som 24timer har foretaget, lyder meldingen, at flere børn fra ‘computer’-generationen nu mærker konsekvensen af den stillesiddende livsstil og får smerter samme steder som voksne.

»Børn sidder generelt meget ned, og derudover er der rigtig mange af dem, som fra en tidlig alder bruger bærbare computere og tablets. Rent ergonomisk er det nogle forfærdelig instrumenter. De bittesmå bevægelser med en mus eller mouse-pad, hvor man skal holde hele armens vægt, er meget belastende for nakken og skuldrene«, siger Johannes Højbjerg.

Forældre er dårlige rollemodeller
Han er kiropraktor ved Højbjergklinikken i Aarhus, hvor de oplever en »voldsom stigning« i antallet af børn med denne type problemer.

LÆS ARTIKEL

Men computerarbejde er ikke hele forklaringen på, at flere børn og deres forældre vælger at bruge tid, overskud og penge på at opsøge en behandler. Mindre fysisk aktivitet i skolen og forældre, der ikke er i stand til at være rollemodeller for deres børn, er også en del af forklaringen, vurderer fysioterapeut Niels Honoré. Han er sundhedsdirektør for Fysiodanmark, der er en kæde af 33 klinikker landet over.

»Det er unormalt, at børn skal debutere med muskelspændinger og hovedpine som otteårige og have større risiko for at leve med smerter resten af livet. Deres krop råber om hjælp, og det er en falliterklæring, at ingen voksne har taget ansvaret på sig og brudt deres inaktive vaner«, siger sundhedsdirektøren til 24timer.

Ifølge Niels Honoré er langt størstedelen af de 21 procent nye ‘børnekunder’ i klinikkerne netop de inaktive af slagsen. Der er stort fokus på de sygdomme, de har højere risiko for at få senere i livet, men de, der allerede mærker konsekvenserne af for lidt aktivitet og for meget computerspil her og nu, er der intet tilbud til.

LÆS ARTIKEL

»Vi kan gnubbe dem på ryggen og give øvelser, men der mangler et koordineret og landsdækkende tilbud, vi kan henvise dem til«, siger Niels Honoré.

Obligatorisk idræt

24timer har talt med flere eksperter i børns sundhed, og de er ikke overraskede over, at flere nu søger behandling for smerter afledt af overvægt.

»Vi har flere børn, som er total inaktive, og det giver selvfølgelig nogle problemer på bevægeapparatet. Hvis man skal have fat i de børn, kunne man for eksempel gøre en times idræt obligatorisk i skole og skolefritidsordninger hver dag. Bedre infrastruktur, så børnene cyklede til skole i stedet for at blive kørt, er også en mulighed«, siger professor Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet.

LÆS ARTIKEL

En anden professor og fedmeekspert, Bente Klarlund Pedersen, kalder udviklingen ‘forfærdelig’.

»Smerter fører til dårligere koncentrationsevne og livskvalitet for børnene, og det er en rigtig ond cirkel at komme ind i. Sandsynligheden for ikke at få brudt inaktiviteten og bære den onde cirkel med ind i voksenlivet bliver stor,« vurderer professoren, der dog ikke kender til problemets omfang.

I Sundhedsstyrelsen kender man heller ikke antallet af børn, der får skader på bevægeapparatet på grund af stillesiddende aktiviteter.

»Det er et nyt område, og viden på området er derfor sparsom, men vi følger området med interesse,« siger projektleder Lisa von Huth Smith.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden