0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskere ønsker en slutdato for rygning i Danmark

New Zealand har en målsætning om at være røgfrit land i 2025. Danmark skal følge trop, mener eksperter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der bør opstilles et ambitiøst mål med en dato for, hvornår rygning skal være udryddet i Danmark. Det mener eksperter i forebyggelse.

De er inspireret af en bevægelse, der er i gang i internationale videnskabelige miljøer, og som så småt er begyndt at forplante sig i konkret politik i flere lande. I New Zealand har regeringen udtrykt klar opbakning til et mål om, at hele landet er røgfrit i 2025.

I Finland har en målsætning om at udrydde rygning i 2040 ført til, at der nu står i tobaksloven, at selve formålet med loven er at bringe rygning til ophør. Tidligere hed det, at politikerne ønskede at begrænse rygning. I USA har sundhedsministeriet skrevet en rapport med en »vision om et samfund uden tobaksrelateret sygdom og død« – dog uden at sætte slutdato for rygning.
Finner risikerer fængsel ved ulovligt salg

Samtidig bliver de nationale lovgivninger strammet op. Finner risikerer eksempelvis fængsel, hvis de sælger cigaretter til børn og unge under 18 år.

Forskningsoverlæge Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed siger, at »Danmark bør følge trop og fastsætte en målsætning for, hvornår rygning skal være begrænset så meget, at antal brugere er på niveau med misbrug af afhængighedsskabende narkotika«.

»I den store verden er forskere og politikere ved at planlægge End Game (slutspil, red.), der viser vejen mod en virkelighed uden rygning. Lande forsøger at nå dertil inden for de næste 30 år. Hidtil har man fokuseret meget på, at rygerne selv har ansvaret, selv om mange er så afhængige, at de ikke kan holde op. Nu retter fokus sig mod industrien med ideer om, hvordan den kan begrænses. Vi bør gå samme vej i Danmark«, siger Charlotta Pisinger.

LÆS ARTIKLEN

Eksperter mener imidlertid, at skiftende regeringer i Danmark har tøvet alt for længe, og tiltagene er ikke vidtrækkende nok. Eksempelvis bør prisen fordobles, mener Knud Juel, forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed.

Han fortæller, at da den tidligere regering hævede aldersgrænsen for køb af tobak til 18 år, sagde sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), at man ikke »kan sidde overhørig«, at rygning er medskyldig i 14.000 dødsfald årligt.

»Der var ti sundhedsministre før ham, der havde siddet den viden overhørig. Vi havde i 20 år vidst, hvor mange der dør af rygning, men ingen gjorde noget. Danmark ændrer først reglerne, når andre lande allerede har gjort det«, siger Knud Juel, der er helt på linje med Pisinger i ønsket om en dato for en rygefrekvens tæt på nul.

»Det er en rigtig god idé. Det er bare vigtigt, at det ligger nogle år ude i fremtiden, så alle kan nå at forberede sig på det. Det vil også forpligte de danske politikere på at handle«, siger Knud Juel.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere