Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SNORKEFRI. I fremtiden håber forskerne, at de vil kunne forhindre en række sygdomme ved at afhjælpe folks snorken. (Arkivfoto)
Foto: JAN GRARUP

SNORKEFRI. I fremtiden håber forskerne, at de vil kunne forhindre en række sygdomme ved at afhjælpe folks snorken. (Arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Snorken kan femdoble risikoen for kræft

Langvarigt forskningsprojekt afslører en uheldig bivirkning af at snorke.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er langt fra alle, der selv er klar over det, hvis de snorker.

Men hvis ikke de har en sengekammerat til at fortælle dem det, så skulle de måske overveje at sætte en båndoptager eller diktafon til om natten for at afsløre, om de trækker torsk i land med lyd på, når de sover.

Ny forskning viser nemlig, at folk, der snorker, har helt op mod fem gange så stor risiko for at udvikle kræft.

Snorken anden form for søvnforstyrrende vejrtrækning, kan nemlig forhindre kroppen i at få nok ilt i flere timer ad gangen. Og har man for lidt ilt i blodet, kan det være med til at udvikle kræftsvulster. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

LÆS ARTIKEL

Forskere i USA har gennem 22 år undersøgt søvnproblemer hos mere end 1.500 personer. Og her fandt de frem til, at personerne med søvnforstyrrende vejrtrækning havde helt op til 4,8 gange så stor risiko for at udvikle kræft, som dem der ikke havde disse problemer.

Og du behøver ikke være en stor-slem snorker for at være i risikozonen. Personer med blot moderat søvnforstyrrende vejrtrækning havde stadig en dobbelt så stor risiko for at udvikle kræft, ligesom personer med kun et lille problem havde 10 procent større risiko, viste resultaterne fra forskningsprojektet på University of Wisconsin-Madison.

Resultaterne blev fremvist på en kongres for »The American Thoracic Society« i San Francisco i søndags og vil desuden blive bragt i »American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine«.

Også dyreforsøg har påvist sammenhæng

Dr Javier Nieto, der står bag undersøgelsen, siger til The Telegraph:

»Dette er den første befolkningsundersøgelse, der viser en sammenhæng mellem søvnforstyrrende vejrtrækning og forøget risiko for dødelige kræftsygdomme«.

LÆS ARTIKEL

Tidligere har laboratorieforsøg påvist en sammenhæng mellem for lidt ilt i blodet og udviklingen af hudkræft hos mus.

»Sammenfaldene mellem resultaterne af dyreforsøgene og de nye fund blandt personerne i denne undersøgelse er meget store, og derfor tyder det på, at for lidt ilt fordrer væksten af tumorer«, siger Javier Nieto til The Telegraph.

Endnu mere forskning på området er dog påkrævet, hvis sammenhængen skal endeligt bevises. Men bliver den det, forudser lægerne, at de vil kunne hjælpe mennesker med at bekæmpe diverse sygdomme, blandt andet kræft, ved at hjælpe dem af med deres snorken.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden