SNORKEFRI. I fremtiden håber forskerne, at de vil kunne forhindre en række sygdomme ved at afhjælpe folks snorken. (Arkivfoto)
Foto: JAN GRARUP

SNORKEFRI. I fremtiden håber forskerne, at de vil kunne forhindre en række sygdomme ved at afhjælpe folks snorken. (Arkivfoto)

Sundhed

Forskere: Snorken kan femdoble risikoen for kræft

Langvarigt forskningsprojekt afslører en uheldig bivirkning af at snorke.

Sundhed

Det er langt fra alle, der selv er klar over det, hvis de snorker.

Men hvis ikke de har en sengekammerat til at fortælle dem det, så skulle de måske overveje at sætte en båndoptager eller diktafon til om natten for at afsløre, om de trækker torsk i land med lyd på, når de sover.

Ny forskning viser nemlig, at folk, der snorker, har helt op mod fem gange så stor risiko for at udvikle kræft.

Snorken anden form for søvnforstyrrende vejrtrækning, kan nemlig forhindre kroppen i at få nok ilt i flere timer ad gangen. Og har man for lidt ilt i blodet, kan det være med til at udvikle kræftsvulster. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

LÆS ARTIKEL

Forskere i USA har gennem 22 år undersøgt søvnproblemer hos mere end 1.500 personer. Og her fandt de frem til, at personerne med søvnforstyrrende vejrtrækning havde helt op til 4,8 gange så stor risiko for at udvikle kræft, som dem der ikke havde disse problemer.

Og du behøver ikke være en stor-slem snorker for at være i risikozonen. Personer med blot moderat søvnforstyrrende vejrtrækning havde stadig en dobbelt så stor risiko for at udvikle kræft, ligesom personer med kun et lille problem havde 10 procent større risiko, viste resultaterne fra forskningsprojektet på University of Wisconsin-Madison.

Resultaterne blev fremvist på en kongres for »The American Thoracic Society« i San Francisco i søndags og vil desuden blive bragt i »American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine«.

Også dyreforsøg har påvist sammenhæng

Dr Javier Nieto, der står bag undersøgelsen, siger til The Telegraph:

»Dette er den første befolkningsundersøgelse, der viser en sammenhæng mellem søvnforstyrrende vejrtrækning og forøget risiko for dødelige kræftsygdomme«.

LÆS ARTIKEL

Tidligere har laboratorieforsøg påvist en sammenhæng mellem for lidt ilt i blodet og udviklingen af hudkræft hos mus.

»Sammenfaldene mellem resultaterne af dyreforsøgene og de nye fund blandt personerne i denne undersøgelse er meget store, og derfor tyder det på, at for lidt ilt fordrer væksten af tumorer«, siger Javier Nieto til The Telegraph.

Endnu mere forskning på området er dog påkrævet, hvis sammenhængen skal endeligt bevises. Men bliver den det, forudser lægerne, at de vil kunne hjælpe mennesker med at bekæmpe diverse sygdomme, blandt andet kræft, ved at hjælpe dem af med deres snorken.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce