Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Tarmproblemer. Det er ikke alle, der kan nå at komme på toilettet når afføringen skal ud.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver 20. voksne kan ikke holde på afføringen

Isolation og skam er konsekvens for de mange, der ufrivilligt gør i bukserne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skammen over ikke at kunne holde på afføringen får mange danskere til at undlade at søge hjælp til problemet.

Mere end hver 20. voksne dansker har svært ved at holde på afføringen, og det tabubelagte problem hindrer mange i at leve et normalt socialt liv.

Operation kan gøre en forskel
På trods af at der er effektiv behandling, så tier de fleste om lidelsen. I stedet lænkes de til hjemmet af skræk for at komme til at gøre i bukserne, hvis de går ud blandt andre.

Men der er hjælp at få, fastslår Jakob Duelund-Jakobsen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og læge ved Aarhus Universitetshospital.

Hvis ikke kostomlægninger og medicin hjælper, så kan et ret enkelt indgreb gøre stor forskel.

En indopereret elektrode og en pacemaker, der elektrisk stimulerer bækkenbund og lukkemusklen mindsker problemerne markant.

Sammen med hollandske forskere har Jakob Duelund-Jakobsen påvist klar sammenhæng mellem livskvaliteten og forbedret evne til at holde på afføringen efter behandlingen med nervestimulationen.

»Det er ingen livstruende sygdom at gå rundt med afføring i underbukserne. Men det har stor indflydelse på folks livskvalitet«, siger Jakob Duelund-Jakobsen, og fortsætter:

»En stor gruppe af de patienter, vi får, har været isoleret i hjemmet i 10-15 år og været begrænset i deres aktiviteter af frygt for at få et uheld ude blandt andre. Efter behandling kan de leve et normalt liv, gå i biografen og meget andet, de har været afskåret fra i årevis«.

90 procent af de patienter, som lægerne behandler er kvinder, formentlig fordi mændene holder sig tilbage fra at søge læge.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden