Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
proaktivt. Aspirin hver dag i ti år kan forebygge kræft i tarmen, viser forskning.
Foto: THOMAS BORBERG

proaktivt. Aspirin hver dag i ti år kan forebygge kræft i tarmen, viser forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aspirin hver dag kan forebygge kræft

Lav dosis af det smertestillende medikament kan hjælpe mod kræft, viser forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du vil minimere risikoen for, at du får kræft senere i livet, kan det muligvis være en god idé at tage aspirin dagligt.

Det viser tre franske studier, som er udgivet i det engelsksprogede videnskabelige tidsskrift The Lancet, skriver BBC.

Studierne peger på, at en lav dosis hver dag af det smertestillende medikament kan forebygge og muligvis behandle den dødbringende sygdom.

Forsøg på 77.000 patienter

Eksperter advarer dog om, at der stadig mangler tilstrækkelige beviser, inden myndighederne skal anbefale aspirin som middel mod kræft. Medikamentet kan nemlig også forårsage blødninger i maven.

Forskerne bag undersøgelsen har i et tidligere studie fastslået, at aspirin kan minimere risikoen for visse typer af kræft - specielt i tarmen.

Men det tidligere forskningsprojekt viste, at man var nødt til at tage stoffet i en periode på 10 år for, at det havde nogen effekt.

Nu peger de samme forskere i de nye studier på, at aspirin allerede kan have en forebyggende effekt på kræft efter at man har indtaget medikamentet i tre til fem år.

Efter fem år kan risikoen for dødsfald af kræft reduceres med 15 procent ved at tage en daglig dosis på mellem 75-300 milligram. Projektet bygger på 51 forsøg med over 77.000 patienter.

Kvit smøgerne
Resultaterne tyder på, at aspirin formentlig ikke bare kan nedsætte risikoen for, at man udvikler den dødelige sygdom, men stoffet kan muligvis også stoppe kræften i at brede sig til andre dele af kroppen.

Aspirin kan også reducere risikoen for blodpropper og slagtilfælde, men samtidig kan medikamentet også skabe blødninger.

Trods de interessante resultater fastslår forskerne bag undersøgelsen, at det bedste middel mod kræftsygdomme er at kvitte smøgerne, dyrke motion og spise sundt.

Professor og forsker i kræft i Storbritannien Peter Johnson er begejstret for undersøgelsens resultater. Men han opfordrer stadig folk til at spørge lægen til råds på grund af aspirins bivirkninger.

»Vi har brug for en mere definitiv rådgivning fra myndighederne om, hvorvidt aspirin skal anbefales bredere,« siger han til BBC.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden