Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Orbicon
Foto: Orbicon
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eventyr: Udforsk livet på stenrevet

Sønelliker, sømus og slangestjerne. Spar billetten til Rødehavet, og nyd nær-eksotiske stenrev i Undervandsdanmark, siger Verdensnaturfonden.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På med snorkel og maske. Og så ud at se på rev.

Danmark er har mere end 7.000 km kystlinje, og uanset hvor man går i vandet, er der næsten altid noget interessant at se på, hvis du stikker hovedet ned under bølgerne. Især på stenrev er der masser af liv.

Det har mange fundet ud af, og Verdensnaturfonden, WWF, vil gerne have endnu flere ud med maske og snorkel.

Fascinerende havnatur i Danmark
WWF’s generalsekretær, Gitte Seeberg, har selv dykkercertifikat og har dykket ved koralrev i eksotiske farvande, men hun er lige så begejstret for det liv, der findes i havet omkring Danmark:

»Det er klart, at svømmer du rundt på et koralrev i Indonesien, er der flere dyr og planter end på et dansk stenrev, men hvis du snorkler ved vores egne kyster, bliver du alligevel overrasket over, hvor fremmedartet og fascinerende den danske havnatur er. Det eneste, du selv behøver for at opleve det, er en svømmemaske og en snorkel og så tage en tur til stranden – allerhelst en strand, hvor der også er masser af sten i vandet«.

LÆS ARTIKELSten er nemlig underlag for tang og alger, som giver dyrene gemmesteder.

På blot 4 kvadratmeter stenrev i Kattegat – hvad der svarer til to store badehåndklæder – har forskere fundet ikke mindre end 67 algearter og 19.000 dyr fordelt på 163 forskellige arter. Trods det golde navn rummer stenrevene således en fantastisk artsrigdom. Derfor kalder man også mere lyrisk stenrev ’havets oaser’.

Der findes også masser af fisk på et stenrev såsom sej, torsk og ulk. Undersøgelser har vist, at der lever op til ti gange så mange fisk på rev som uden for, og da stenrev er vigtige som gydeområder og for opvækst af fiskeyngel, spiller revene også en vigtig rolle for fiskeriet.

LÆS ARTIKELDanske rev har det svært

Bagsiden af medaljen – og grunden til, at WWF vil minde os om vores undersøiske naturrigdom – er, at det går tilbage for de danske stenrev. De er under stærkt pres fra blandt andet trawlfiskeri og udledning af kvælstof fra landbruget. Oven i det kommer tidligere tiders stenfiskeri, hvor man systematisk har opfisket de allerstørste danske stenrev for at bruge stenene til havnebyggeri og til sikring af kysterne. »Der er et fantastisk dyre- og planteliv i det hav, der omgiver os, og som vi skal blive bedre til at passe på«, siger Gitte Seeberg. I løbet af sommeren vil WWF på forskellig måde forsøge at åbne danskernes øjne for de naturværdier, der findes lige under overfladen herhjemme. Blandt andet ved at opfordre folk til at huske snorklen, når de skal på stranden, samt med en konkurrence om at tage Danmarks bedste havfoto under eller i nærheden af vandet. En af præmierne er et dyk med hajer i Kattegatcenteret.

Mere om livet på stenrev og fotokonkurrencen på hjemmesiden hos WWF

Også projektet livetunderoverfladen.dk vil gerne tage danskerne med på oplevelse under vandet, både i saltvand og ferskvand. På deres site kan du følge med i kortlægningen, og du kan selv bidrage med observationer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden