Børneleg. Kortlæg og vurder landets legepladser med børnene på Legepladsen.dk, men det er usagligt kun at lytte til ungerne mener kritiker.  Arkivfoto: Niels Christensen
Foto: CHRISTENSEN NIELS

Børneleg. Kortlæg og vurder landets legepladser med børnene på Legepladsen.dk, men det er usagligt kun at lytte til ungerne mener kritiker. Arkivfoto: Niels Christensen

Sundhed

Nu skal landets bedste legepladser findes

Børn skal kåre landets sejeste legepladser. Usagligt og en forspildt chance mener kritiker.

Sundhed

Hænger gynger i tyndslidte trevler og er rutsjebanen fyldt med splinter og mug? Eller er der så meget knald på galskaben, Tarzan-banen og klatretårnet, at ungerne trygler om at komme tilbage?

Danmarks store som små legepladser står nu over for at få tilsyn af børnene selv, for i løbet af sommeren skal de bedste af slagsen kåres.

Det er børneværten Chapper, der med projektet ”Danmarks bedste legepladser” tager rundt i landet og opfordrer børn til at være med i en nyoprettet “legepladspatrulje”, der skal vurdere legepladser og skabe et komplet legeplads-landkort på hjemmesiden Legepladsen.dk.

LÆS ARTIKEL

Bag projektet står firmaet Galle & Jessen, der er mest kendt for Gajol og pålægschokolade, og ejet af Toms. Legepladskortet hænger samtidig sammen med firmaets gratis Android- og iPhone app “Legepladsen”, der også indeholder omkring 200 forslag til børnelege med f.eks bolde, kort, kegler eller bare at bruge kroppen.

Børnene bedømmer bedst?

»Jeg glæder mig helt vildt til at være sammen med Legepladspatruljen og høre, hvad de har at sige om landets legepladser«, siger Chapper.

»Det er jo trods alt børnene, der bruger legepladserne og derfor dem, der ved bedst. Det synes jeg er værd at lytte til«.

Det er dog en holdning, som møder modstand:

»På samme måde som børn gerne vil spise slik hele tiden, så bliver deres vurderinger mere lemfældige, og de er meget påvirket af her-og-nu oplevelsen og stemningen. Hvis de synes, at gyngerne er gode den ene dag, hvor de er på legepladsen, så er det en fantastisk legeplads. Men gør det den så til landets bedste?« spørger Jens Martin Steenhold, direktør for Excellent Play, der certificerer og godkender legepladser i Danmark ved bl.a. at vurdere deres pædagogiske substans og lege- samt læringsværdi.

»Problemet er, at den pædagogiske vinkel er ikke-eksisterende i dette initiativ. Der er ingen faglig vinkel, og det bliver mest bare en facitliste og en subjektiv afstemning. Er det dårligt vejr, så kan Danmarks bedste legeplads blive stemt væk fra listen, fordi det er børnene, der bliver tildelt ekspert-rollen« siger han.

LÆS ARTIKEL

I stedet foreslår han, at man skulle vurdere legepladserne ud fra, hvilke sanser eller legemåder, de udfordrer. Dermed kunne vurderingerne også blive et redskab til f.eks. pædagoger, der på forhånd kunne se, om en legeplads passer til deres institutions læringsplaner:

»Er der indhold i måden, der er bygget op, er der tænkt over, hvordan omgivelserne stimulerer børnene, eller om et barn eller flere grupper kan lege og lære samtidig? Jeg synes, at det er fint, at en kommerciel partner gør noget for leg og legepladser. Det ærgerlige er, at projektet er fyldt med tomme kalorier« vurderer Jens Martin Steenhold.

Hus forbi

Hos Galle & Jessen bag projektet har det dog aldrig været målet, at legepladserne skulle vurderes af fagfolk og pædagoger:

»Vi lancerede Legepladsen.dk sidste år fordi, der ikke findes et samlet kort over legepladser i Danmark. Vi ser projektet som en ekstra service til vores kunder, og den er med vilje meget lidt branded, fordi vi gerne vil kunne give børn og voksne en ekstra dimension til det at komme ud og lege« siger Senior Brand Manager for Galle & Jessen, Marianne Forsingdal.

»Når børn afprøver en legeplads, så er det ud fra deres egen forestilling om, hvad der er sjovt, altså på andre præmisser end både voksne og fagfolk. Vi går derfor ikke ud og tester legepladserne selv, men lader det være op til børnene, om de har haft en hyggelig dag. Det bliver selvsagt meget subjektivt, og har intet at gøre med en pædagogisk vurdering. For os handler det om, at børn og voksne skal ud og have en god oplevelse snarere end en faglig tilgang til leg og legepladserne«.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig er hun åben for samarbejde med fagfolk på sigt:

»Jeg ser absolut mulighed for, at vi fremadrettet kan lave et samarbejde med fagfolk som Jens Martin Steenhold. Jeg kan godt lide deres tilgang til det, og vi er åbne for samarbejde« siger Marianne Forsingdal.

Ifølge hende er målet at få samtlige danske legepladser registreret, så derfor kan man via Legepladsen.dk eller app´en nu selv oprettet en legeplads, uploade billeder og skrive kommentarer.

Et bedre alternativ til Legepladsen.dk er ifølge Jens Martin Steenhold det danske site “Sjov for Børn”, hvis brugerne eksempelvis fire år i træk har kåret Madsby Legepark i Fredericia som en af landets bedste legepladser.

På sitet vurderer forældrene selv landets legepladser, men også f.eks. feriecentre og generelle tips og tricks til, hvordan en udflugt eller ferie med børn bliver god.

LÆS MERE OM KØBENHANVS BEDSTE LEGEPLADSER HER (eksternt link)

Læs mere om landets legepladser på Legepladsen.dk (eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden