Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny dansk forskning: Omskæring af drenge kan have alvorlige følger

Forhudsomskæringer kan gå gruelig galt, og på længere sigt kan det gå ud over sexlivet, viser undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De omkring 5 procent danske mænd, der er omskåret, kan have sværere ved at få orgasme. Og deres partnere kan have sværere ved at få opfyldt deres seksuelle behov.

Det viser en ny dansk undersøgelse blandt 5.000 mænd og kvinder.

»Problemerne med at få orgasme er hyppigere hos omskårne mænd end ikkeomskårne mænd. Og mændenes samlejepartnere har også hyppigere problemer med at få orgasme. Og endnu mere grelt er det, at kvinderne har mellem fire og otte gange hyppigere problemer med smerter ved samleje, hvis deres partner er omskåret«, siger overlæge på Statens Serum Institut Morten Frisch, der står bag undersøgelsen.

Tysk forbud udløser stor debat

Religiøs omskæring har de seneste dage vakt heftig debat, efter at en domstol i Köln udstedte forbud mod omskæring af mindreårige drenge.

I et debatindlæg i dagens Politiken langer journalist og forfatter Kjeld Koplev ud efter en leder i Politiken, der forsvarede omskæring med henvisning til religionsfriheden. Mosaisk Troessamfund mener også, at staten skal holde sig fra at regulere en religiøs praksis.

»Et forbud vil helt oplagt være et brud på religionsfriheden. Hvis man forbyder omskæring i Danmark, ville man afslutte 400 års jødisk population i Danmark. Så vil jøderne selvfølgelig flytte fra landet«, siger overrabbiner Bent Lexner.

LÆS MERE

Overrabbineren siger, at han har omskåret omkring 1.000 drengebørn, og at ingen af dem har oplevet komplikationer.

Men indimellem går det galt, også i Danmark. Nye tal fra Patientforsikringen viser, at der i perioden fra 1996 til 2012 har været 65 anmeldelser om patientskader i forbindelse med omskæring af forhuden. Og selv om indgrebet ikke er kompliceret, er der betydelige risici forbundet med det, siger Jørgen Thorup, professor i børnekirurgi ved Rigshospitalet.

»Det er bestemt ikke uden risici. Komplikationsraten er 2 til 10 procent, afhængigt af hvor meget man tager med«, siger Jørgen Thorup.

DEBAT

»De hyppigste komplikationer er blødning, betændelse og for meget afskåret penisforhud. Vi ser også de mere alvorlige tilfælde, hvor drenge mister en del af deres penis«, fortæller han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden