OVERVÆGT. Mobning og spark i skolegården er en af de ting, som meget tykke børn kæmper med. Derfor er det vigtigt at tale om i behandlingen.Arkivfoto
Foto: JAKOB CARLSEN

OVERVÆGT. Mobning og spark i skolegården er en af de ting, som meget tykke børn kæmper med. Derfor er det vigtigt at tale om i behandlingen.Arkivfoto

Sundhed

Én afdeling til 60.000 fede børn

Kun ét sted i landet har man samlet indsatsen for at hjælpe tykke børn.

Sundhed

60.000 børn i Danmark er direkte fede. Og cirka 240.000 er overvægtige.

Langt fra alle sammen får den hjælp, der brug for, fordi de behandlingstilbud, der er rundt omkring i landet er tilfældige og af svingende karakter.

LÆS ARTIKEL

Det mener børnelæge Jens-Christian Holm fra Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Han var en af de eksperter, der i dag var inviteret til Christiansborg for at fortælle politikerne om konsekvenserne ved fedme og komme med bud på, hvad man kan gøre for at undgå en fedmeepidemi.

Enestående tilbud i landet Enheden er et særligt tilbud i Region Sjælland til tykke børn og unge. Ingen andre børneafdelinger i Danmark har en enhed for børn, der vejer for meget. Her bliver tykke børn og deres familier fulgt tæt af et stort hold eksperter. Helt indtil de er 18 år, så de ikke får tilbagefald.

LÆS ARTIKEL

Udover rådgivning om mad og motion, taler personalet meget med børnene og mobning, selvtillid og relationer til andre. Det er nemlig noget af det, der fylder allermest for børnene, fortæller Jens-Christian Holm.

»Vi har dagligt 10-12-årige piger, der bryder grædende sammen, når vi spørger ind til, om de bliver mobbet i skolen på grund af deres overvægt«, siger han.

Børnene skammer sig
Dagligdagen for de meget tykke børn, er ekstrem hård, tilføjer psykolog Helle Grønbæk, der hver dag taler med tykke børn på Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus.

»De har en dårlig livskvalitet, de er ensomme, har lav social status og føler skam. Det giver lav selvtillid og gør, at de har lave forventninger til sig selv og ofte pjækker, hvilket påvirker indlæringsevnen«, forklarer psykologen.

LÆS ARTIKEL

Isolationen består blandt andet i at holde sig fra idræt i skolen så vidt muligt. Børnene har nemlig ikke lyst til at andre skal se, at de sveder.

Bliver slået i skolegården
Og på grund af overvægten har mange smerter i leddene. Men smerterne er ikke kun de fysiske, der stammer fra egen krop.

LÆS ARTIKEL

»De får øgenavne, og vi har eksempler om børn, der er blevet sparket i skolegården, fordi de andre børn mener, at de er fede og grimme. Det kan være med til at påvirke børnenes fremtidige uddannelse og deres liv«, vurderer Helle Grønbæk og fastslår, at den generelle behandlingsindsats rettet mod svært overvægtige børn derfor skal indeholde psykosociale elementer.

Ved siden af de psykiske men er der alle de fysiske.

Kan dø af fedmen

Blandt andet har mellem hver fjerde og hver anden af de svært overvægtige børn har – ifølge Jens-Christian Holm – forhøjet blodtryk. Og de har blandt flere ting forhøjet risiko for type 2 sukkersyge, depression, astma samt visse kræftformer i voksenalderen.

Den særlige afdeling på Holbæk Sygehus har de seneste 21 måneder - hvor den har eksisteret - behandlet 550 børn.

Udover afdelingen er der fire julemærkehjem - der stort set er privat finansieret - i landet, der tilbyder 10 ugers ophold samt satspuljefinansieret tilbud i nogle af kommunerne.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce