Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsministeren sætter sædbank under skærpet opsyn

Skandaleramt sædbank risikerer politianmeldelse, hvis der kommer flere sager.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) ser med stor alvor på sagen om donorsæd, hvor ni børn i Danmark har fået en alvorlig, arvelig sygdom fra samme donor.

»Det er sædbankens ansvar at reagere - og at reagere straks. Det er ikke sket i denne sag, og det er i strid med reglerne«, skriver Astrid Krag i en kommentar til Ritzau.

Derfor sætter hun sædbanken Nordisk Cryobank, der har solgt den omstridte sæd, under skærpet opsyn. Hun kender dog ikke omstændighederne i sagen godt nok til at vurdere, om sædbanken skal lukkes, sådan som Dansk Folkeparti har forlangt.

»Konkret i forhold til Nordisk Cryobank har jeg talt med Sundhedsstyrelsen, og vi er helt enige om, at der fremadrettet skal holdes et skarpt øje med sædbanken«, skriver ministeren.

Samtidig er Sundhedsstyrelsen nu i fuld gang med at gennemgå tidligere indberetninger fra sædbanken for at se, om der skulle være problemer, oplyser Astrid Krag.

»Og hvis det viser sig, at der er er flere sager, så kan der blive tale om en politianmeldelse og en suspendering af sædbankens tilladelse til at håndtere sæd«, skriver sundhedsministeren.

Astrid Krag peger på, at Sundhedsstyrelsen allerede har udsendt en ny vejledning, der gør det helt klart, at sædbanker og fertilitetsklinikker straks skal reagere, når der er mistanke om sygdomstilfælde.

»Jeg vil også bede Sundhedsstyrelsen om at intensivere tilsynet med sædbankerne fremover, så området bliver fulgt tættere«, skriver hun.

Sundhedsmyndighederne har allerede meldt ud, at de strammer kontrollen med sædbanker og fertilitetsklinikker efter skandalen.

De ni børn har fået sygdommen NF1, som kan give knuder i hele kroppen, skæve knogler og i værste tilfælde ondartede svulster.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden