Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Rune Pedersen
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Tynde kan roligt gå til kalorierne

For mange er kulhydrater fra pasta, ris og brød ikke sundt for der skal meget til før man bliver mæt, men dem der har svært ved at tage på kan bare tage for sig.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tynd mor: Jeg har en hjemmeboende søn, som læser på universitetet. Han er 180-185 cm høj og vejer 68 kg, men vil gerne tage på. Han dyrker en del motion i form af løb og træning i et træningscenter, da han vil have mere volumen i form af muskler. Han har altid haft en god appetit og kan spise store mængder mad, men er stadig tynd, så hans stofskifte må være ret højt. Jeg er selv rimelig slank og sportstrænet, men skal passe på, hvad jeg spiser, for ikke at tage på, så vores aftensmad er rimelig mager med mange grøntsager og ikke så meget kød. Til morgenmad og frokost spiser vi mere individuelt, og han spiser gerne fede mejeriprodukter og lægger tandsmør på brødet. LÆS OGSÅVi er nu uenige om, hvad der skal til, for at han kan tage på. Jeg mener, det må være et spørgsmål om at spise mere ’basismad’ i form af brød, ris, pasta og lignende suppleret med mere kalorierig mad som slik og kager. Han mener, at fordi han studerer, kræver hans hjerne mere protein, og han skal derfor have mere kød, fisk, æg og andre proteinrige produkter og vil ikke fylde sig med ris og pasta, som han mener er usunde kalorier. Han er meget bevidst om, hvad der er sundt, men da han har boet nogle år i USA, er han meget præget af deres opfattelse af sundhed og tager derfor også forskellige kosttilskud, som jeg mener er helt overflødige. Hvad er dit råd til at få ham til at tage på og stadig have et højt aktivitetsniveau både fysisk og psykisk. Svar:

Jeg går ud fra, at din søn altid har været tynd?

Hvis han har tabt sig for nylig, kan der være tale om for højt stofskifte, som også kaldes thyreotoksikose. Det unormalt høje stofskifte viser sig ofte ved indre uro, varmefornemmelse og hjertebanken.

Desuden taber man ofte i vægt, selv om der er øget appetit. Men jeg synes, dit brev tyder på, at din søn har et godt helbred, og at I simpelthen er arveligt disponerede for den slanke linje. LÆS OGSÅ Kostens sammensætning har betydning for, om man holder vægten, tager på eller taber sig. Vi har brug for både proteiner, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler. Derfor skal kosten være forholdsvis varieret. Men når det er sagt, er der ud fra et videnskabeligt synspunkt kun begrænset dokumentation for, hvad vi bør spise for at holde os sunde, både fysisk og mentalt. Hvis man holder sig normalvægtig og i god fysisk form og spiser forholdsvis varieret, kan man ud fra en ren sundhedsvinkel tillade sig ganske mange forskellige kostvaner. De fleste råd om at spise sundt går ud på, at man sikrer sig en varieret kost, hvor man får rigeligt med mineraler og vitaminer. LÆS OGSÅ Samtidig har de fleste kostråd til formål at forebygge overvægt. Det er en væsentlig baggrund for at anbefale, at kosten skal være fiberrig og dermed mættende, og at den ikke skal være energitæt. Det er i den sammenhæng, at man skal se rådene om at undgå alt for meget hvidt brød, pasta og ris i store mængder. Der er intet usundt i disse kulhydrater, men der er ingen fibre, og mætningsgraden er derfor begrænset. De fleste af os skal passe på ikke at blive overvægtige og bør derfor holde igen med fiberfattige produkter, men din søn kan bare spise løs. LÆS OGSÅ Hvis han spiser rimelig varieret, kan han roligt fortrænge alle de mange råd om, hvad der er sund kost, eller vende dem om: Hvad der er usundt for de mange, er sundt for ham. Og netop fordi han spiser meget, er der ingen grund til kosttilskud. De er overflødige. Det eneste, han får ud af dem, er en meget dyr urin.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden