Piller. Den nye undersøgelse er organiseret og finansieret af den amerikanske sundhedsstyrelse, National Institute of Health.
Foto: NIELS HOUGAARD (Arkiv)

Piller. Den nye undersøgelse er organiseret og finansieret af den amerikanske sundhedsstyrelse, National Institute of Health.

Sundhed

Undersøgelse: Vitaminpiller kan forebygge kræft hos ældre mænd

Omfattende amerikansk studie giver de omdiskuterede piller et skulderklap.

Sundhed

Hurtigere aldringsproces og øget dødelighed.

Vitamintilskud i pilleform er hidtil blevet beskyldt for at bidrage med knap så positive effekter.

LÆS OGSÅ

Men et nyt, omfattende studie, der er foretaget finansieret af den amerikanske sundhedsstyrelse, National Institute of Health, peger nu i en anden retning.

Et dagligt indtag af mulitvitaminpiller kan nemlig nedbringe risikoen for kræft, konkluderer forskerne bag undersøgelsen.

12 års observation
I mere end 12 år har de fulgt 14.461 mænd over 50 år, hvoraf den ene del dagligt tog en vitaminpille, fik den anden del en daglig placebopille.

Og samlet set oplevede de mænd, der tog vitaminpiller, et fald i risikoen for kræft på i alt otte procent. Et resultat, som overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse også anerkender:

»Jeg kan kun være enig: Denne undersøgelse viser, at multivitaminpiller giver en lille, men signifikant nedsættelse af risikoen for at få kræft. Derimod viser den ikke nogen gevinst i forhold til dødelighed ved kræft«, siger hun i en pressemeddelelse.

Hun kalder rapporten »et vigtigt indlæg i debatten« om vitaminpiller og roser den samtidig for at være omfattende, grundig og meget redelig i sin gennemgang af andre forskningsresultater på området.

Omtrend samme melding kommer fra Christian Glud, overlæge og dr. Med. På Rigshospitalet.

»Det kliniske forsøg skriver sig ind i historien som et meget velgennemført og velrapporteret forsøg. Det forhold, at man har fulgt en gruppe mænd i 12 år og fundet en effekt af multivitaminer versus placebo, som giver årsag til en otte procent lavere forekomst af total kræft i den multivitaminbehandlede gruppe, er et spændende resultat. Fundet er lige nøjagtigt statistisk signifikant og giver værdifuld ny viden«, siger Christian Glud i pressemeddelelsen.

Flere forsøg, tak!

Han betegner undersøgelsen en »interessant observation«, men efterlyser samtidig mere forskning på området.

»Det er vigtigt at få gentaget forsøget på en større og mere bred population, hvor man inkluderer kvinder, flere aldersgrupper og individer med forskellige typer jobs og fra forskellige sociale lag, for at afdække om man kan genfinde resultatet«.

LÆS OGSÅ

Samtidig påpeger overlægen, der også er leder af Copenhagen Trial Unit, Center for klinisk interventionsforskning, at forsøget ikke viser nogen signifikant effekt på kræftdødelighed eller død af alle årsager:

»Forsøget viser heller ikke effekt på specifikke kræfttyper, for eksempel prostatakræft eller tyktarmskræft. Den observerede effekt ses især blandt den undergruppe af patienter, som tidligere har haft kræft inden indgang i forsøget«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden