Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn (arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

ændring. Det positive i undersøgelsen er, at antallet af rygere er faldet og at flere dyrker motion. Desværre er antallet af overvægtige stærkt stigende.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne ryger mindre - men bliver federe

Undersøgelse: Vi går i højere grad op i sundhed. Alligevel er fedme stigende.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste danskere har mindst 20 af deres egne tænder tilbage. Danskerne ryger mindre, og generelt er de blevet mere opmærksomme på selv at gøre en indsats for deres helbred.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF), hvor over 15.000 personer deltog i 2010.

»Vi har det godt«

Hele 85 procent af alle danskere har ifølge egen opfattelse et fremragende, vældig godt eller godt helbred, og kun 12, 6 procent føler sig stressede. Og det er specielt de højtuddannede der føler sig sunde og tilfredse.

»De højtuddannede har flere ressourcer og flere muligheder. De har arbejdsmæssigt bedre forhold, og de er hurtigere til at tage information til sig. De ved, de skal dyrke motion, spise sundt og holde op med at ryge«, siger forskningsleder på SIF, Knud Juel.

LÆS ARTIKEL

Det positive i undersøgelsen er, at antallet af rygere er faldet og at flere dyrker motion. Desværre er antallet af overvægtige stærkt stigende. I 2010 var således 46,7 procent af danskerne moderat eller svært overvægtige.

Hver tredje har oplevet langvarig sygdom, og blandt de hyppigste lidelser er allergi, slidgigt og forhøjet blodtryk. Men ifølge Knud Juel, er danskerne blevet bedre til selv at opsøge læge for at forebygge sygdomme.

Undersøgelsen viser, at 9 ud af 10 gør en aktiv indsats for at forbedre deres helbred. Det tal er højt og overraskende, siger Knud Juel.

»Sundhedsadfærd er en klar trend. Man er blevet bevidst om, at man selv kan gøre noget. Flere får forebyggende medicin for blodtryk og for højt kolesteroltal. Sundhed er kommet på dagsordenen. Flere går til læge, hvis de har mistanke«, siger han.

Tre fjerdedele af de adspurgte har da også været ved læge inden for det sidste år, og over 23 procent af alle opsøger alternative behandlere.

»Der er stor interesse for sundhed blandt danskerne, og et stort forebyggelsespotentiale«, slår Knud Juel fast.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden