Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kasper Iversen
Foto: Kasper Iversen

Tabu. Hverken Mads Alvenaars eller Magnus Bechschouw kunne forestille sig at tale om sex og sexsygdomme med deres mødre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge fyre: Alt for pinligt at snakke med mor om sex

Venner og søskende er langt at foretrække, lyder det fra de unge, politiken.dk har mødt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Mødre mod HPV' hedder en kampagne, som Sex & Samfund skyder i gang i dag, og som skal styrke dialogen om sex og sexsygdomme mellem mødre og deres sønner.

Men det er ikke ligefrem mor, man har lyst til at se i øjnene, hvis snakken skal dreje sig om sex-relaterede emner. Det fortæller de unge drenge, som politiken.dk møder i kondom-butikken Condomeriet i Indre København.

LÆS OGSÅ

»Nej, jeg ville ikke snakke med min mor om sådan noget. Det virker ret grænseoverskridende«, siger 16-årige Mads Alvenaar, der ville foretrække at tale med sin storebror, hvis han havde spørgsmål om den slags.

Han kunne derimod godt forestille sig, at hans mor ville komme til ham og lægge op til at snakke om det penible emne. Og ideen bag kampagnen forstår han sagtens.

»Mødre har jo større erfaring og mere viden om den slags end mine venner på 16-17 år, så jeg forstår godt, de opfordrer til det«, siger Mads Alvenaar.

Hellere lægen end mor
Når Sex & Samfund har valgt at målrette deres kampagne mod mødre og deres sønner, er det blandt andet fordi Sundhedsstyrelsens seneste undersøgelse om de 15-24 åriges seksualitet viser, at mor scorer relativt højt på listen over, hvem børn og unge helst går til, når de har spørgsmål om sex, følelser og prævention.

Kærester og venner kommer ifølge undersøgelsen i første række, mens mor kommer før både læger og lærere.

Magnus Bechschouw ville ligesom sin kammerat Mads Alvenaars imidlertid heller ikke gå i dialog med sin mor om sex og medfølgende sygdomme.

»Jeg ville sige nej til at snakke med min mor om sådan noget, hvis hun spurgte mig. Det snakker jeg kun med venner om«, lyder dommen fra den 16-årige.

»Og hvis det endelig var, ville jeg hellere snakke med min læge om det end med min mor«, siger Magnus Bechschouw

Det kommer helt an på forholdet

Christian Arentsen har også fundet vej til Comdomeriet torsdag eftermiddag. Og selv om han beskriver forholdet til sin mor som åbent, ser den 19-årige fyr det ikke som uproblematisk med en seksuel mor-søn-snak.

»At snakke med sine forældre om den slags er i bund og grund en smule pinligt. Men det kommer meget an på forholdet til ens forældre, og da jeg selv har et rimeligt åbent forhold til min mor, ville jeg ikke selv have det store problem med det«, siger han.

LÆS OGSÅ

Tror du, at kampagnen vil virke?

»Nej. Nej, det tror jeg ikke. For hvis man ikke i forvejen har et forhold til sine forældre, hvor man kan snakke om den slags, så er det lige meget om der er kampagner eller ej, for så kommer man ikke til at snakke om det«, siger Christian Arentsen.

»Og hvis man har forholdet til det, så snakker man om det, uanset om der er kampagner eller ej«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden