Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arkivfoto: Morten Langkilde
Foto: Arkivfoto: Morten Langkilde
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: For lille til en skridttæller

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spørgsmål fra læser Mikkel Hellden-Hegelund: Jeg er far til en dejlig dreng på 7, snart 8 år, der er overvægtig. Han måler 130 cm og vejer 32 kg, hvilket ifølge min internetberegning giver et BMI på 18,93 eller lig med overvægt, og man kan også se på ham, at han er lidt godt i stand på maven. Og hvad skal vi så gøre? Der er vel umiddelbart to variable at skrue på, nemlig kost og motion.Vi spiser rimelig sundt, hans mor er vegetar, så vi lever nærmest vegetarisk herhjemme, og vi har stort set aldrig slik, sodavand eller kage i huset. Vi forældre løber og dyrker motion og går til familiesvømning, men vi kan også konstatere, at der bliver spillet en del computer osv., og det er tydeligt, at vores søns liv ikke byder på så meget løben rundt og motion, som da vi var børn.

Jeg har overvejet at købe en skridttæller til ham, men om det tænker jeg: Hvor mange skridt kan jeg aftale med sønnike, uden at det bliver for stressende for ham?

Svar:

Din søn er kun lige akkurat overvægtig, men det er godt, at I er opmærksomme og indstillede på at forebygge, at vægten bliver et reelt problem. Jeg synes, I skal satse på, at han ikke tager mere på i de næste måneder. Hvis det lykkes, vil han, efterhånden som han skyder i vejret, komme af med overvægten. Det lyder, som om I spiser sundt, men hold også øje med mængderne. Der er en tendens til at tro, at hvis noget er sundt, er det dobbelt så sundt at spise dobbelt så meget.


LÆS OGSÅ Du har ret i, at der kun er to håndgreb at skrue på. Og i jeres tilfælde skal der formentlig først og fremmest mere bevægelse til – og det bør primært være i form af leg og sport. Jeg synes, at din søn er for lille til skridttælling, medmindre han selv bliver bidt af det. Jeg prøvede det med min nevø – med godt resultat – men han var 12 år og kunne styre skridttællingen alene. Jeg har selv oplevet, at de små i vores familie er ret vilde med kampsport. Findes der i nabolaget tilbud om aikido, judo, karate, taekwondo, boksning eller brydning? For ikke at tale om capoeira, som er et hit hos mit barnebarn på 8 år.Capoeira stammer fra Brasilien, men dyrkes i dag af tusindvis i hele verden. Kampdansen, som det også kaldes, er smuk, kraftfuld og akrobatisk krydret med skjulte kampteknikker, leg og musik. Det er ikke et mål at vinde, men at skabe et flot og flydende spil sammen.

Eller hvad med rulleskøjteløb? Eller skateboard? Eller en eller anden form for boldspil? I går til familiesvømning. Kan han lide det – og kunne han svømme noget mere? Hvad har han lyst til?

Og så er I nok nødt til at begrænse skærmtiden til for eksempel maksimalt halvanden time om dagen. Til at begynde med vil han sikkert sige, at han keder sig. Så finder han på et eller andet – og næsten alt, der ikke involverer at sidde foran en skærm, vil betyde mere aktivitet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden