Atju. Birkeskovene påAmager fælled har en del af skylden for de høje pollental i hovedstaden.
Foto: THOMAS BORBERG

Atju. Birkeskovene påAmager fælled har en del af skylden for de høje pollental i hovedstaden.

Sundhed

Derfor er København et mareridt for pollenallergikere

Pollenmængden i København er steget 400 procent de seneste 30 år.

Sundhed

Brosten. Asfalt. Beton.

Med mindre man selv er en af dem, der klør sig uhæmmet i øjne og næse for tiden, kan det være svært at forstå, at København er et af landets værste steder for pollenallergikere.

Mængden af birkepollen topper i disse dage, og at netop hovedstaden er hårdest ramt har mange logiske forklaringer.

Birkeskove og langtransport

»København er en meget grøn by med masser af parker og grønne kiler, der går helt ind i centum«, forklarer Janne Sommer, biolog og leder af pollentællingerne hos Astma-Allergi Danmark.

Og i modsætning til for eksempel Vestjylland, der har et landskab med hede og landbrug, er netop birketræer at finde i et stort antal i København.

Janne Sommer fortæller, at mængden af pollen i hovedstaden er steget med 400 procent de seneste 30 år.

»Der er fyldt med birketræer både i og omkring Københavns centum. Blandt andet bidrager birkeskovene Fasanskoven og Pinseskoven på Vestamager med en god del - og træerne er ikke ligefrem blevet mindre gennem årene«.

En anden årsag til de store forskelle i pollental mellem Øst- og Vestdanmark er, at det regner cirka 20 procent mere om året i Midt- og Østjylland end det gør i København. Når det regner, bliver pollen vasket ud af luften og falder til jorden.

En tredje grund til de til tider meget høje pollental i hovedstadsområdet er, at København ligger på det, Janne Sommer kalder 'langtransportruten'. Altså den rute, hvor luftbåren pollen fra Sverige, Tyskland og Polen passerer forbi.

»Især østenvind kan være med til at øge mængden af pollen i luften, men langt den største del kommer stadigvæk fra nærområdet«, forklarer hun.

Også ned langs østkysten syd for København er pollenallergikerne hårdt ramt.

»På den strækning vrimler det med parcelhuse fra 60'erne. Og næsten alle parcelhuse med respekt for sig selv har en birk i haven«, pointerer biologen.

Hun så gerne, at men overvejer nøje, hvad man planter i byområder fremover.

»Når man planlægger nye, grønne områder eller vil renovere de eksisterende, er det vigtigt at undgå de planter, vi ved, giver allergi«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce