Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arkivfoto: LYNGSTAD MARTIN SLOTTEMO
Foto: Arkivfoto: LYNGSTAD MARTIN SLOTTEMO
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Tag hånd om de tørre hænder

Ru og revnede hænder kan være begyndelsen på håndeksem, som er årsag til langtidssygemeldinger og kan påvirke privatlivet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Håndeksem er ikke en sygdom, der tales meget om.

Men den fylder meget for de, ofte unge mennesker, der rammes og måske tvinges til at opgive deres drømmejob, fordi huden på hænderne ikke kan holde til det.

Håndeksemet fylder også i privatlivet, hvor rå, ru og revnede hænder kan påvirke nærheden og livskvaliteten.

Professor Tove Agner er hudlæge og en af Danmarks førende eksperter i håndeksem. Hun fortæller, at tørhed kan være den første advarsel om begyndende eksem. Og hvis man ikke gør noget ved sine tørre hænder, kan det nemt udvikle sig til kronisk eksem.Håndeksem er den vigtigste årsag til længerevarende sygemelding og invaliditet og samtidig den hyppigst godkendte erhvervssygdom. Men håndeksem er ikke udtryk for nedslidning, der rammer sent i arbejdslivet. Sygdommen rammer unge mennesker med mange potentielle år på arbejdsmarkedet.

Gennemsnitsdebutalderen for personer med anerkendt arbejdsbetinget håndeksem er 35 år, og hos cirka en femtedel dukker sygdommen op, inden de er fyldt 20 år. 6 procent af alle danskere går lige nu rundt med håndeksem.Oftest er det for meget slid og irritation af huden, der giver håndeksem, men i cirka et ud af fem tilfælde er der tale om allergi. Derfor bør man tage til hudlægen, hvis man får eksem, så man kan blive tjekket for allergi, og desuden er forløbet af sygdommen afhængigt af, hvor hurtigt en behandling bliver sat i gang.

Hvis man har et job, hvor man vasker hænder mange gange i løbet af en arbejdsdag, er man særlig udsat for at få håndeksem. Det gælder også, hvis man tidligere har haft håndeksem eller har haft eksem som barn.

Meget af det våde arbejde, altså hvor hænderne tit bliver våde, foregår i hjemmet – ved rengøring, madlavning og pasning af børn. Så når flere kvinder end mænd har håndeksem, skyldes det, at kvinder har mere ’vådt arbejde’ end mænd, både ude og hjemme.For at begrænse kontakten med vand bør man anvende handsker ved vådt arbejde. Det er beklageligt, at der endnu ikke er nogen, der har markedsført et par sexede gummihandsker, men alternativet er røde, ru og revnede hænder – og det er heller ikke festligt.

Og selv om håndhygiejne som bekendt er vigtig, slider hyppig håndvask med vand og sæbe samtidigt meget på huden. OFTE KAN man altså holde håndeksem fra døren ved at passe godt på hænderne med brug af handsker, nedsætte antallet af gange, der vaskes hænder, og erstatte sæbe og vand ved håndvasken med sprit, samt huske at tage vanter på udendørs om vinteren, så huden ikke udtørres yderligere. Disse råd virker!

Hvis man alligevel får tørre og ru hænder, skal man smøre dem – også selv om man er en mand!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden