Forældre er blinde for deres børns overvægt

Godt halvdelen af alle forældre til tykke børn kan ikke se, at deres børn vejer for meget.

Sundhed

Selv om Jonas og Anne har alt for mange kilo på sidebenene, er det langtfra sikkert, at deres forældre kan se, at den er gal. Det viser en ny undersøgelse fra Anvendt Kommunalforskning (AKF), som forældre fra 2.000 husstande har svaret på.

»Folk har forskellige måder at opfatte vægt på, ligesom de går op i mad på forskellige måder«, siger forskeren bag undersøgelsen, Vibeke Tornhøj Christensen.

Hun har spurgt forældrene, om de mener, at deres børn er overvægtige, og den oplysning er efterfølgende blevet sammenholdt med børnenes faktiske BMI-tal. Omkring halvdelen af forældrene til tykke børn kunne ikke se, at deres børn vejer for meget - selv om BMI-tallet viser præcis det modsatte.

VI GUIDER

Samtidig undervurderer forældrene ofte deres egen vægt.

Flere fede alle steder

Jens-Christian Holm, børnelæge ved Holbæk Sygehus, forklarer forældrenes blindhed med, at det er blevet mere almindeligt at være overvægtig.

»Der er så mange flere i Danmark og rundt om i verden, der er begyndt at blive overvægtige, at det begynder at blive normalt, og så forskyder overvægtsbegrebet sig. Problemet er bare, at det forskyder sig til et niveau, som er forbundet med komplikationer som hjerte-kar-sygdomme«, siger han.

I modsætning til forældrene er børnene selv ofte bevidst om deres overvægt, og det påvirker deres livskvalitet negativt.

LÆS OGSÅ

»Svært overvægtige børn har en livskvalitet, der er lige så dårlig som livskvaliteten af børn, der er i behandling for kræft«, forklarer Jens-Christian Holm og tilføjer:

»Det er så let at undervurdere, men hvis du er 15 år og vejer 110 kilo, hvordan skal du så nogensinde kunne gøre indtryk på det modsatte køn, når alle synes, du er en klumpedumpe?«.

Ikke overskud til god kost
Ifølge AKF er omkring 15 procent af danske børn overvægtige, og mens antallet af tykke børn fra ressourcestærke familier er faldende, tager stadig flere socialt udsatte unge på i vægt.

»Mange ressourcesvage familier har ikke overskud til at tilbyde børnene god kost. Det er et spørgsmål om økonomi, og nogle mangler også den nødvendige viden om, hvad god mad er«, siger Kim Fleischer Michaelsen, der er professor i børneernæring på Københavns Universitet.

Han mener, at børnenes ernæring ikke kun er familiens ansvar, men også ligger hos institutioner, regeringen og industrien. Og hvis man vil nå de familier, der ikke er klar over, at deres børn har et vægtproblem, nytter oplysningskampagner ikke noget. »Undersøgelsen understreger, at langtfra alle er modtagelige over for oplysning.

Derfor er der brug for strukturelle tiltag som gode cykelstier, mere motion i skolen og sund mad i skoler og børneinstitutioner. Den slags har en lige god effekt på alle socialgrupper«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce