Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forældre er blinde for deres børns overvægt

Godt halvdelen af alle forældre til tykke børn kan ikke se, at deres børn vejer for meget.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om Jonas og Anne har alt for mange kilo på sidebenene, er det langtfra sikkert, at deres forældre kan se, at den er gal. Det viser en ny undersøgelse fra Anvendt Kommunalforskning (AKF), som forældre fra 2.000 husstande har svaret på.

»Folk har forskellige måder at opfatte vægt på, ligesom de går op i mad på forskellige måder«, siger forskeren bag undersøgelsen, Vibeke Tornhøj Christensen.

Hun har spurgt forældrene, om de mener, at deres børn er overvægtige, og den oplysning er efterfølgende blevet sammenholdt med børnenes faktiske BMI-tal. Omkring halvdelen af forældrene til tykke børn kunne ikke se, at deres børn vejer for meget - selv om BMI-tallet viser præcis det modsatte.

VI GUIDER

Samtidig undervurderer forældrene ofte deres egen vægt.

Flere fede alle steder

Jens-Christian Holm, børnelæge ved Holbæk Sygehus, forklarer forældrenes blindhed med, at det er blevet mere almindeligt at være overvægtig.

»Der er så mange flere i Danmark og rundt om i verden, der er begyndt at blive overvægtige, at det begynder at blive normalt, og så forskyder overvægtsbegrebet sig. Problemet er bare, at det forskyder sig til et niveau, som er forbundet med komplikationer som hjerte-kar-sygdomme«, siger han.

I modsætning til forældrene er børnene selv ofte bevidst om deres overvægt, og det påvirker deres livskvalitet negativt.

LÆS OGSÅ

»Svært overvægtige børn har en livskvalitet, der er lige så dårlig som livskvaliteten af børn, der er i behandling for kræft«, forklarer Jens-Christian Holm og tilføjer:

»Det er så let at undervurdere, men hvis du er 15 år og vejer 110 kilo, hvordan skal du så nogensinde kunne gøre indtryk på det modsatte køn, når alle synes, du er en klumpedumpe?«.

Ikke overskud til god kost
Ifølge AKF er omkring 15 procent af danske børn overvægtige, og mens antallet af tykke børn fra ressourcestærke familier er faldende, tager stadig flere socialt udsatte unge på i vægt.

»Mange ressourcesvage familier har ikke overskud til at tilbyde børnene god kost. Det er et spørgsmål om økonomi, og nogle mangler også den nødvendige viden om, hvad god mad er«, siger Kim Fleischer Michaelsen, der er professor i børneernæring på Københavns Universitet.

Han mener, at børnenes ernæring ikke kun er familiens ansvar, men også ligger hos institutioner, regeringen og industrien. Og hvis man vil nå de familier, der ikke er klar over, at deres børn har et vægtproblem, nytter oplysningskampagner ikke noget. »Undersøgelsen understreger, at langtfra alle er modtagelige over for oplysning.

Derfor er der brug for strukturelle tiltag som gode cykelstier, mere motion i skolen og sund mad i skoler og børneinstitutioner. Den slags har en lige god effekt på alle socialgrupper«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden