Malet. Tatoveringsfarver er langtfra altid harmløse.
Foto: ASTRID DALUM

Malet. Tatoveringsfarver er langtfra altid harmløse.

Sundhed

Nye tatovør-regler skal sikre kunder mod kræftfremkaldende farver

Kræftfremkaldende stoffer i tatovørfarver bliver forbudt.

Sundhed

Der bliver nu sat en stopper for kræftfremkaldende stoffer i tatoveringsfarver.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at omkring hver femte tatoveringsfarve på det danske marked indeholder stoffer, der øger risikoen for at få kræft. De skal nu væk fra markedet.

Ingen regler på området

»Hvert år får tusindvis af danskere lavet en tatovering. Det er kemiske stoffer, der bliver prikket ind under huden og kan optages i kroppen, og derfor er det vigtigt, at de stoffer ikke udgør en sundhedsrisiko«, siger miljøminister Ida Auken (SF).

Der er stort set ingen regler på området i dag, men som Miljøstyrelsens undersøgelse tydeligt viser, er der behov for at gribe ind, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

Den nye bekendtgørelse om tatoveringsfarver vil desuden stille krav om, at tatoveringsfarver skal være sterile for at mindske risikoen for infektion - det har der ikke været regler for hidtil.

Også sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil gøre sit til, at forbrugere, der får lavet en tatovering hos en tatovør, ikke løber en helbredsrisiko.

»Flere og flere danskere bliver tatoverede, og derfor er det vigtigt, at vi beskytter dem bedst muligt. Ved at vælge en "registreret tatovør", er man sikker på, at stedet er i orden, og at det ikke er farligt at blive tatoveret der«, siger hun i pressemeddelelsen.

Sammen med titlen som "registreret tatovør" får tatovørerne et skilt, der fortæller forbrugerne, at hygiejnen er i orden, at tatovørerne har gennemgået basal uddannelse, og at de kender relevant lovgivning.

»Det ser ud til, at særligt enkelte røde farver kan give alvorlige allergilignende reaktioner, så det er en god idé at være opmærksom på det, inden man får en tatovering«, siger miljøminister Ida Auken.

12 procent af alle danskere har en tatovering. Andelen er stigende, specielt blandt kvinder.

Registreringsordningen træder i kraft 1. juli 2013, hvis lovforslaget vedtages.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce