Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forkert. Selvom det er en udbredt opfattelse, er det ifølge forskerne forkert, at man har lettere ved at få succes med vægttab, hvis man sætter sig realistiske mål.
Foto: JENS DRESLING

Forkert. Selvom det er en udbredt opfattelse, er det ifølge forskerne forkert, at man har lettere ved at få succes med vægttab, hvis man sætter sig realistiske mål.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere afliver fedmemyter på stribe

Folk hører, hvad de gerne vil høre, siger de myteaflivende forskerne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du forbrænder 300 kalorier på et almindeligt samleje. Og hvis du taber dig langsomt, har du mindre risiko for at tage på igen.

Sådan lyder et par af de myter om fedme, der bliver fortalt igen og igen med stor overbevisning.

Men meget af det, vi fortæller hinanden, læser i aviserne, ser i fjernsynet og finder på anerkendte hjemmesider er lodret forkert, lyder det bombastiske statement fra en række anerkendte internationale forskere.

Yo-yo diæter er ikke farlige Forskerholdet, der er ledet af dr. David Allison fra University of Alabama at Birmingham, har gennemgået den videnskabelige litteratur på området og sammenlignet resultaterne med nyhedsdækningen i medierne med henblik på at adskille myter fra videnskabeligt dokumenteret fakta.

Forskningsresultaterne publiceres i dag i New England Journal of Medicine.

Dr. med Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet er som den eneste danske forsker med på myteaflivningsholdet.

»Det viser sig, at mange eksempelvis tror, at det er bedre at slanke sig gradvist fordi det modvirker, at man tager på igen. Men de videnskabelige studier dokumenterer det modsatte - at folk der taber sig hurtigt er bedre til at holde vægten efterfølgende«, siger han i en pressemeddelelse.

»Der bliver ofte advaret mod yo-yo diæter eller såkaldt vægt-cykling hvor man ”cykler” op og ned i vægt, da det skulle være meget farligt. Men i den videnskabelige litteratur er der ikke belæg for at det er usundt. Faktisk viser dyreforsøg, at vi er biologisk indrettede til at kunne tåle store svingninger i fedtdepoternes størrelse«, siger forskeren.

Derfor skal men ikke skal være bange for at tage på i vægt efter en slankekur, så længe slankekuren indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer og kombineres med motion, lyder det.

Forskerne har i alt identificeret syv myter, som de afviser blankt. Derudover har de fundet en række veldokumenterede facts.

»Vi kunne eksempelvis se, at vægttabsforløb for overvægtige børn giver størst effekt, når forløbet finder sted i børnenes hjem og forældrene er involverede«, siger Arne Astrup.

»Mange studier viser også, at selvom genetisk disponering for overvægt spiller en rolle, er det ikke en afgørende faktor for om man udvikler fedme. Og så er det at reducere antallet af kalorier stadig en sikker måde at tabe sig på«.

Folk hører det de gerne vil høre

Ifølge den ledende forsker i projektet, dr. Davis Allison, er der en logisk forklaring på, at så mange falske budskaber cirkulerer blandt folk.

»En faktor der spiller ind er ”the exposure effect”, som går ud på, at hvis et budskab bliver gentaget længe nok ender folk med at tro på det. En anden medvirkende faktor er vores tendens til at lede efter og tro på informationskilder der bekræfter vores egne meninger«, siger han.

Forskningsresultaterne er støttet af en bevilling National Institutes of Health, USA og Nordea Fonden, Danmark (OPUS-centeret).

LINK Læs den videnskabelige artikel fra New England Journal of Medicine her

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden