Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VÆRDSGO. Hyldemeter af drikkevarer i alle afskygninger skal friste tørstige sjæle i 7-Eleven-butikkerne.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

VÆRDSGO. Hyldemeter af drikkevarer i alle afskygninger skal friste tørstige sjæle i 7-Eleven-butikkerne.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi drikker mere og mere sukker

Mange modedrikke indeholder lige så meget sukker som sodavand, advarer ekspert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næsten 400 forskellige drikkevarer. Så mange valgmuligheder kan du møde, når du går ind i en 7-Eleven-butik for at slukke tørsten. Sodavand, smoothies, drikkeyoghurt, energidrikke, juicer, vand og meget andet byder sig til på hylderne i forskellige varianter og størrelser.

»Vi drikker ikke kun, fordi vi er tørstige. Folk vil have yderligere dimensioner og oplevelser med i købet. Lige nu hitter energidrikke helt vildt«, konstaterer indkøbschef Morten Vedel fra 7-Eleven, som sidder på 27 procent af kioskmarkedet i Danmark.

Vil drikke sig til sundhed
De senere år har 7-Eleven i lighed med andre butikker oplevet et boom i salget af smoothies, safter, energidrikke og vitaminvand.

»Vi sælger stadig masser af sodavand og kildevand, men salget viger en del af pladsen til fordel for nogle af de nye drikke. Folk vil f.eks. gerne drikke sig til sundhed og vitaminer. Vi ved jo godt, at vi burde spise en frugt, men det er bare nemmere at drikke den. Andre vælger safter i stedet for sodavand – det opfattes som mere lødigt, når man har lyst til noget sødt«, siger Morten Vedel. Han melder om en stigning i salget af de nye drikkevarer på 25-30 procent i løbet af de sidste fem år.

LÆS ARTIKEL

Det er dog ikke nødvendigvis ren sundhed, der gemmer sig i de farvestrålende flasker og kartoner på butikshylderne. Mange af drikkevarerne indeholder store mængder sukker, og selv om sukkeret stammer fra f.eks. frugter, reagerer kroppen på samme måde, som hvis vi hældte hvidt sukker i svælget.

»Sukker får blodsukkeret til at stige og derefter falde voldsomt. Og på vej ned ad blodsukkerkurven får man atter trang til noget sødt. Søde drikke fastholder vanen og trangen til at få noget sødt, især hvis man drikker dem alene eller spiser noget sødt til«, siger sundhedscoach og kostvejleder Vibeke Lund.

Se dem her:

Hun er professionsbachelor i ernæring og sundhed og driver firmaet Sukkersheriffen, som vejleder private og firmaer i at luge søde sager ud af hverdagen. Sammen med to studerende, Sussi Wiberg og Aske Ørum-Rasmussen, fra sundheds- og ernæringsuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol vurderer hun de 10 eksempler på drikkevarer, som Lørdagsliv har plukket på hylderne i en 7-Eleven.

Smoothies er værre end cola
Lørdagsliv beder om deres umiddelbare bud på lødige drikke, og trioen udplukker en smoothie, en økologisk drikkeyoghurt og en æblejuice. Men en nærlæsning af varedeklarationerne får flere kritiske toner frem:

»Hold da op, det er meget sukker. 12 gram sukker per 100 ml er mere end i en cola«, lyder kommentaren til drikkeyoghurten og smoothien.

LÆS ARTIKEL

De to drikke mætter måske en anelse, men slet ikke, så det fylder ordentligt i maven og giver mæthed.

»Derfor lægger den slags drikke sig typisk oven i energiregnskabet. Vi opfatter dem ikke som en del af kosten, men det er ekstra kalorier, som kan få vægten til at stige, hvis vi i forvejen spiser rigeligt og motionerer for lidt«, advarer Vibeke Lund.

Store portioner
Den halve liter æblejuice er med 9,5 g sukker per 100 ml også et pænt stykke oppe på sukkerskalaen, og så er den et eksempel på en rigelig stor portion:

»Sådan en halvliterskarton med sugerør eller en flaske med skruelåg tømmer man typisk selv. Store emballagestørrelser har skruet op for vores forbrug af den type drikkevarer og dermed vores sukkerindtagelse. Flere af drikkene her, f.eks. juice, vil være o.k. i mindre målestok«, fastslår Vibeke Lund.

Hun er fortaler for, at man slukker tørsten i vand, drikker mager mælk til måltiderne og reserverer de sukrede sager til, når smagsløgene en gang imellem skal holde fest.

LÆS ARTIKEL

»Jeg drikker selv en kold cola et par gange om året. For nylig fik jeg en på en ferie – hold kæft, hvor smagte den godt! Når man ikke får noget så tit, nyder man det virkelig i fulde drag og med god samvittighed. Hvis jeg drak cola hver dag, ville fornøjelsen blive langt mindre. Mine smagsløg ville være mindre følsomme, og jeg ville gå glip af den sjældne, guddommelige smag«, indskyder Vibeke Lund.

Vand er ikke kedeligt
Vibeke Lund møder ofte folk, som mener, at vand er kedeligt.

»Men vand er ikke kedeligt, hvis man er tørstig. Når man har behov for at underholde smagsløgene, er det måske, fordi man slet ikke er tørstig, eller fordi blodsukkeret er ude af balance, så kroppen tørster efter hurtig energi«, påpeger Vibeke Lund.

Halvanden liter væske om dagen er ifølge hende tilstrækkeligt med våde varer for de fleste, og det er inklusive kaffe og te. Plus en god sjat oveni, hvis man har hårdt fysisk arbejde eller dyrker motion.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

»Jeg anbefaler, at man lægger en strategi for, hvordan man får slukket tørsten i løbet af dagen. Hvis man gerne vil undgå at ryge i de flydende sukkerfælder i farten, kan man medbringe en drikkedunk og fylde den med koldt vand i løbet af dagen. Man kan vedtage med sig selv, at man drikker vand, når man er tørstig i det daglige«, råder hun.

Afslapningsdrikke på vej

Hun understreger, at kunstigt sødede lightdrikkevarer ikke er en genvej ud af sukkersumpen: »Den løsning holder kun 15-20 minutter, for kroppen bliver snydt og forvirret, når den får noget, som ligner sukker, men ikke er det. Så går den nemlig på jagt efter det sukker, den ikke får. Fagfolk er enige om, at sødemidler ikke er sunde, men der er diskussioner om, hvor usunde de er«, forklarer Vibeke Lund.

LÆS ARTIKEL Hos 7-Eleven har indkøbschef Morten Vedel indkredset nogle af de nye drikke, der snart skal konkurrere om kundernes opmærksomhed på butikshylderne. »Der vil komme endnu flere vitamindrikke, og så får vi flere drikke, der skal hjælpe os med at falde lidt ned og slappe af. Stress ned-drikke er noget af det helt nye. Vi har allerede en variant ved navn Slow Cow på hylderne«, fortæller indkøbschefen.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nye drik indeholder ekstrakt af grøn te og forskellige urter og er uden sukker, kalorier og koffein.

Læs mere om Sukkersheriffen på www.sukkersheriffen.dk.

Research: Kristine Naalkjær

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden