Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uregistreret. Både i Matas og i Fitnesscentre kan du som kvinde under 28 år få gratis vaccination mod livmoderhalskræft. (arkivfoto)
Foto: SISSE DUPONT (arkiv)

Uregistreret. Både i Matas og i Fitnesscentre kan du som kvinde under 28 år få gratis vaccination mod livmoderhalskræft. (arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læge: HPV-vaccinationer i Matas kan give problemer

For mange eller for få stik kan være konsekvensen af et manglende register.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden september sidste år har unge kvinder kunnet blive HPV-vaccineret i fitnesscentre og hos Matas.

Men vaccinationstilbuddet på de alternative klinikker, der skal få flest muligt unge kvinder til at afværgre den dødelige livmoderhalskræft, er ikke kun positivt, mener formanden for de praktiserende læger, PLO, i Nordjylland, Kaj Bernth.

Det skriver dr.dk.

Mistet kort er et stort problem Mister man sit vaccinationskort og har glemt, hvor mange af vaccinens tre indsprøjtninger, man har fået, kan man nemlig ikke få hjælp af hverken sin egen læge eller Danske Lægers Vaccinationsservice, der står for indsprøjtningerne i Matas og i fitnesscentre. På den måde risikerer man enten at få for mange eller for få stik.

»Det er et problem«, siger Kaj Bernth til dr.dk.

»For mange unge kvinder mister hurtigt selv overblikket over, om de har fået det rigtige antal vaccinationer med det korrekte interval. Hvis vaccinationskortet bliver væk, har hverken egen læge eller Danske Lægers Vaccinationsservice en chance for at opdage problemet«.

Vaccinationsregister lader vente på sig

Hos Region Nordjylland bekræfter kontorchef Charlotte Larsen over for DR, at der udføres dobbeltvaccinationer i et vist omfang. Samtidig er der risiko for, at nogle kvinder mangler et stik eller to, uden at deres egen læge opdager det:

Både Charlotte Larsen og Kaj Bernth ser det som en fordel, hvis der blev oprettet et centralt vaccinationsregister, der ville gøre det muligt for sundhedspersoner at få overblik over patienters vaccinationer.

Og selv om der har været planer om et sådant register, har Statens Serum Institut endnu ikke fået oprettet det, skriver DR.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden