Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 DITTE VALENTE
Foto: DITTE VALENTE

Ubehandlet. Thue Bøge Sørensen er en af de allergipatienter, der var syg i ti år uden at vide det, fordi hans allergi ikke blev opdaget af praktiserende læger.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Speciallæger bliver forhindret i at behandle allergipatienter

Regionerne forlænger allergipatienters ventetid, lyder kritikken.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stod det til speciallæge Torben Seefeldt i Aarhus, ville han tage allergipatienter ind fem dage om ugen.

Men det må han ikke for Region Midt, så i stedet behandler han kun allergikere to dage.

Sådan er det for flere private speciallæger landet over. Selv om antallet af allergikere er stigende, og ventelisterne er lange, har de fået sat et loft over, hvor mange patienter de kan få betaling for om året. I Danmark lider over en million mennesker af allergi.

Sundhedsforsikring får dig frem i køen
»Vi har faktisk tre dage om ugen, hvor vi kunne tage allergipatienter, men hvor vi ikke må. I stedet bliver vi nødt til at skubbe og udsætte og lave ventelister«, siger Torben Seefeldt.

Han har et såkaldt del-ydernummer, som betyder, at han må behandle et begrænset antal allergipatienter, før sygesikringen smækker kassen i. Det skete i oktober 2012, da han blev nødt til at flytte alle patienterne til efter nytår, fordi grænsen var nået.
LÆS OGSÅ


På de ledige dage behandler han blandt andet patienter, der har en sundhedsforsikring, samt personer, der kommer via ventelistegarantien, fordi sygehusene ikke har tid til at udrede og behandle deres allergi.

»Har du en sundhedsforsikring, kan du komme til i morgen. Men det er der ikke mange unge, børn eller studerende, der har, og det er ofte dem, som har allergi«, siger Torben Seefeldt, som i de seneste tre år har ansøgt om lov til at behandle flere, men hver gang har fået nej.

Han peger på, at der i Region Midt kun er, hvad der svarer til tre hele og en halv privat speciallæge til at tage sig af allergipatienter fra 800 praktiserende læger.

Allergi halter på sygehusene
Stopklodsen i systemet er de aftaler, som Danske Regioner har med speciallæger på alle områder. For at modtage patienter med betaling via sygesikringen skal en læge have et ydernummer – enten på fuldtid eller deltid.

For at holde styr på, hvad lægerne tjener, er der dels lagt et loft over indtjeningen, dels aftalt et knæk.

Når lægerne over en bestemt indtjening, får de 40 procent mindre per behandling derefter. Samtidig betyder en kollektiv ramme, som er lagt ned over hele speciallægesektoren, at lægerne skal holde samme aktivitet som i 2009.

Det giver især problemer på allergiområdet, fordi Folketinget i 2002 nedlagde allergispecialet, og hospitalerne mangler specialister til at tage sig af folk, der lider af kompliceret allergi. Når de private speciallæger heller ikke må behandle så mange, opstår der problemer.»Ordningen harmonerer jo dårligt med, at specialet er nedlagt. Så kan hospitalslægerne ikke hjælpe patienterne, for der er næsten ingen afdelinger i Danmark, der tager sig af allergi«, siger speciallæge, dr.med. Flemming Madsen fra Allergi og Lungeklinikken Helsingør.

Han har et fuldtids-ydernummer, men kunne også godt kunne behandle flere patienter, end han må inden for aftalen med Danske Regioner.

»Du kan se det på vores ventelister, som stort set alle sammen er fra fire måneder og opefter«, siger Flemming Madsen. Andre steder i landet er ventetiden helt op til 13 måneder.Ventetiden er især alvorlig for pollenallergikere, som har deres symptomer på et bestemt tidspunkt af året. Skal de for eksempel nå at få en behandling med vaccine, skal behandlingen gå i gang i god tid, før pollensæsonen starter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ellers skal patienten vente et helt år med at komme i gang med behandlingen.

»Det er jo en politisk beslutning, at man lægger et låg på. Men så skal befolkningen bare vide det. Det kan godt lade sig gøre at behandle flere hurtigere«, siger Flemming Madsen.

Men de private speciallæger bør selv gøre noget ved ventelisterne ved at henvise en del af deres patienter tilbage til deres egen praktiserende læge, siger Ulla Astman, der er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner:

»Ressourcerne er meget stramme, og vi skal sikre os, at de bliver brugt de rigtige steder. Når patienterne er udredt og er i gang med den rette behandling, kan de gå til kontrol hos deres egen læge«.Danske Regioner lægger op til øget efteruddannelse af de praktiserende i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger.

»Allergi er jo en meget almindelig sygdom, og mange læger er i stand til at udrede og behandle de fleste allergiske lidelser«, siger Ulla Astman.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden