Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
 JOHNNY FREDERIKSEN
Foto: JOHNNY FREDERIKSEN

Rrrrrr. At gurgle mund i mundkyllevand hver mogen er måske ikke den bedste ide, viser forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæger advarer: Mundskyl er sundhedsskadeligt

Mundskyllevæsker kan gøre dig resistent over for antibiotika.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der reklameres massivt for det i fjernsynet. Mundskyl kan kurere alt fra dårlig ånde til parforhold, men nu viser ny forskning, at der er en bagside af medaljen.

Mundskyllemidler indeholder nemlig ofte antibakterielle stoffer og indtager man for mange af dem kan det i sidste ende betyde, at man udvikler resistens over for antibiotika.

Det skriver DR Nyheder.

Kan opstå resistens
Hos Tandlægeforeningen er man netop blevet gjort opmærksom på problemet.

»De mundskyllevæsker der findes, indeholder enten alkohol eller antibakterielle midler, og hvis man putter antibakterielle midler i noget, som man bruger hver eneste dag, så vil det være uhensigtsmæssigt, fordi der kan opstå resistens«, forklarer Ole Marker, der er tandlæge og underdirektør i Tandlægeforeningen.

LÆS OGSÅ

Bliver man resistent over for antibiotika kan det betyde, at kroppen får vanskeligere ved at bekæmpe infektioner for eksempel i mundhulen eller andre steder i kroppen.

Mundskyl bør ikke bruges
Resultaterne blev torsdag præsenteret ved Tandlægeforeningens Årskursus af den norske professor og tandlæge Anne Scheie, der står bag forskningen. Hun anbefalede, at man generelt slet ikke skal bruge mundskyl.

»Generelt er det sådan, at normale sunde mennesker ikke skal bruge sådanne produkter. De skal i stedet lære at bruge deres tandbørste, tandtråd og at børste imellem tænderne. Det er i det lange løb også det billigste for patienterne«, siger Ole Marker.
LÆS OGSÅ


Der er ikke meget godt at sige om mundskyl ifølge Tandlægeforeningen.

»Det eneste jeg kan se, som tandlæge er, at nogle mennesker synes, det er blevet mere interessant at passe sin mund. Men vi vil ikke anbefale, at man gør det hver dag, fordi det ikke er nødvendigt for den normale patient, forklarer Ole Marker.

Ifølge Ole Marker findes der en meget lille gruppe af mennesker, hvor mundskyl kan gavne og han anbefaler, at man spørger hos sin tandlæge, hvis man er i tvivl.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts