Hvis du sover for lidt, risikerer du at udvikle hjertesygdomme, sukkersyge og fedme. Og så kan du i øvrigt også få nedsat hjernefunktion.
Det er ifølge BBC konklusionen af en britisk søvnundersøgelse, offentliggjort i det videnskabelig tidsskrift Pnas.
Under seks timer er skadeligt 26 testpersoner blev først udsat for en uge med rigeligt søvn, helt op til ti timer i døgnet, hvorefter de blev udsat for en uge med mindre end 6 timers søvn i døgnet.
Efter hver uge blev der taget blodprøver, og disse prøver viser, at kroppen reagerer kraftigt på den manglende søvn.
For det første påvirker den manglende søvn immunsystemet, men også kroppens reaktion på stress og skader påvirkes.
Over 700 gener påvirkes
Denne påvirkning kan ifølge BBC forklares ved, at over 700 af kroppens gener reagerer på den manglende søvn. Hvert enkelt gen er programmeret til at opbygge proteiner, hvilket går langsommere, når man sover for lidt.
En af forskerne bag undersøgelsen, professor Colin Smith, siger til BBC, at »søvn tydeligvis er afgørende for restitution af kroppen« og at, »hvis vi ikke kan påfylde og erstatte nye celler, så vil det lede til nedbrydende sygdomme«.
De hyppigste observationer på forsøgspersonerne var påvirkning af immunforsvaret og betændelsestilstande. Der skulle angiveligt være en sammenhæng mellem disse påvirkninger og udviklingen af sukkersyge.
LÆS OGSÅ
Forskerne kan dog indtil videre kun konstare sammenhængen mellem for lidt søvn og risikoen for dårligt helbred. Mekanismen som foresager det har de endnu ikke klarlagt.