Godnat. Britiske forskere har påvist, at der er sammenhæng mellem for lidt søvn og dårligt helbred.
Foto: Magnus Møller/BØRSEN

Godnat. Britiske forskere har påvist, at der er sammenhæng mellem for lidt søvn og dårligt helbred.

Sundhed

For lidt søvn er skadeligt for helbredet

Ny britisk forskning påviser sammenhæng mellem manglende søvn og dårligt helbred

Sundhed

Hvis du sover for lidt, risikerer du at udvikle hjertesygdomme, sukkersyge og fedme. Og så kan du i øvrigt også få nedsat hjernefunktion.

Det er ifølge BBC konklusionen af en britisk søvnundersøgelse, offentliggjort i det videnskabelig tidsskrift Pnas.

Under seks timer er skadeligt 26 testpersoner blev først udsat for en uge med rigeligt søvn, helt op til ti timer i døgnet, hvorefter de blev udsat for en uge med mindre end 6 timers søvn i døgnet.

Efter hver uge blev der taget blodprøver, og disse prøver viser, at kroppen reagerer kraftigt på den manglende søvn.

For det første påvirker den manglende søvn immunsystemet, men også kroppens reaktion på stress og skader påvirkes.

Over 700 gener påvirkes

Denne påvirkning kan ifølge BBC forklares ved, at over 700 af kroppens gener reagerer på den manglende søvn. Hvert enkelt gen er programmeret til at opbygge proteiner, hvilket går langsommere, når man sover for lidt.

En af forskerne bag undersøgelsen, professor Colin Smith, siger til BBC, at »søvn tydeligvis er afgørende for restitution af kroppen« og at, »hvis vi ikke kan påfylde og erstatte nye celler, så vil det lede til nedbrydende sygdomme«.

De hyppigste observationer på forsøgspersonerne var påvirkning af immunforsvaret og betændelsestilstande. Der skulle angiveligt være en sammenhæng mellem disse påvirkninger og udviklingen af sukkersyge.

LÆS OGSÅ

Forskerne kan dog indtil videre kun konstare sammenhængen mellem for lidt søvn og risikoen for dårligt helbred. Mekanismen som foresager det har de endnu ikke klarlagt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce