Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LINDA JOHANSEN
Foto: LINDA JOHANSEN

Forårstristhed. Hver fjerde føler sig særligt mat og deprimeret, når foråret kommer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foråret kan gøre os triste

De ekstra lyse timer om foråret kan gøre os triste, siger ekspert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forårets komme betyder for mange øget glæde, energi og overskud.

Træer springer ud og forvandler triste skeletter af brune grene til fyldige og farvestrålende pomponer af frodighed. Dagene bliver lysere og lunere og giver anledning til at tilbringe flere timer udenfor i den friske luft.

LÆS OGSÅ

Men sådan er det ikke alle, der har det. Tidligere forskning fra Stockholm Universitet viser, at hver fjerde oplever, at de bliver mere trætte og deprimerede, når sæsonen skifter fra vinter til forår.

De kan føle sig trætte og matte og have svært ved at koncentrere sig, og nogle bliver så deprimerede, at de får lyst til at begå selvmord. Og faktisk begår langt flere selvmord om foråret end nogen anden årstid, skriver videnskab. dk.

Vi ødelægger vores dødnrytme
Poul Jennum, der er overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital mener, at trætheden og tristheden formentligt skyldes, at vi manipulerer med vores naturlige søvnrytme.

Ved at bruge mørklægningsgardiner, så vi ikke får lyset ind om morgenen, og bruge elektrisk lys og LCD-skærme om aftenen, så der ikke er mørkt, ødelægger vi angiveligt vores døgnrytme.

»Vi kan ikke udelukke, at lyskilderne giver os så kraftig stimulus, at det påvirker hjernen og bringer os ud af balance, og det kan være derfor, at nogen af os ikke automatisk springer ud og bliver kåde om foråret«, siger han til videnskab.dk.

Vi sover op til en time mindre

I det hele taget har solen stor betydning, for den påvirker menneskets lyst til at sove.

Det betyder i forhold til sæsonskiftet, at vi rent videnskabeligt ikke bør blive mere trætte, selv om solen står tidligere op og går senere ned, og vi derfor sover kortere tid, end vi gjorde, da der var flere mørke timer i døgnet.

LÆS OGSÅ

For helt naturligt ændrer vi søvnrytme og tilpasser os den nye sæson.

»Det er noget rent biologisk. Vores biologiske rytme ændrer sig, så vi springer ud og begynder at interessere os for andre aspekter - f.eks. det andet køn«, siger han til videnskab.dk.

Men det kan tage tid for kroppen at vænne sig til. Faktisk sover vi op til en time mindre om foråret end om vinteren. I løbet af sommeren bliver den forskel udjævnet, fordi kroppen vænner sig til sommertiden og til at der er flere lyse timer i døgnet, fortæller Poul Jennum til videnskab.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden