Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARIA FONFARA
Foto: MARIA FONFARA

Tryghed. Kvinder i Region Sjælland kan nu føde i en privat jordemoderklinik på det offentliges regning. (arkivfoto)

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravide kan nu føde gratis på private klinikker

Region Sjælland åbner landets første private fødeklinik kun med jordemødre.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En fødsel langt fra bippende maskiner og skiftende jordemødre.

Gravide i Region Sjælland får som de første i Danmark mulighed for at føde ambulant på private jordemorklinikker betalt af det offentlige.

»Tilbuddet vil ramme et ønske hos gravide, som forventer en ukompliceret fødsel, og som derfor ingen grund ser til at føde på sygehuset«, siger Flemming Stenild (SF), formand for udvalget for fremtidens sygehusvæsen i Region Sjælland.

Skal være udgiftsneutral
Inspireret af erfaringer fra Storbritannien har regionen indgået en aftale med jordemor Louise Zielinski, der driver en privatklinik i Vemmelev ved Slagelse.

Hun har ansat yderligere tre jordemødre, som skal hjælpe op mod 200 børn til verden om året. De første i løbet af de næste uger.

»Klinikken henvender sig til gravide, som har overvejet en hjemmefødsel, men som gerne vil have, at det skal foregå under mere ordnede forhold på en fødestue«, siger Louise Zielinski.

Det er især sikkerheden for at kunne føde med en kendt jordemor, som tiltaler mange. Både før og under fødslen følges kvinderne af den samme jordemor.

»Andre peger på, at de gerne vil slippe for sygehuset, måske fordi de forbinder det med stress og jag fra en tidligere fødsel«, siger Louise Zielinski.

I løbet af de næste tre år satser Region Sjælland på at indgå aftaler med flere private jordemødre, så antallet af klinikfødsler kan nå cirka 600 fordelt på klinikker i blandt andet Korsør, Sorø og Slagelse.

Ifølge Flemming Stenild kommer ordningen i første omgang til at koste regionen penge, da det er planen at kompensere sygehusene for deres tab af fødsler.

»Men på længere sigt skal ordningen være udgiftsneutral«, siger han.

Endnu er det for tidligt at vurdere, om jordemorledede klinikker vil brede sig til resten af landet, siger Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

»Men det er klart, at vi følger erfaringerne fra Region Sjælland og ser, om deres tilbud opfylder et behov hos mange«, siger Ulla Astman.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden