Farvefri. I fremtiden sakl det være forbudt at bruge farlige farvestoffer, mener miljøministeren.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Farvefri. I fremtiden sakl det være forbudt at bruge farlige farvestoffer, mener miljøministeren.

Sundhed

Nu skal farlige stoffer væk fra tatoveringer

Miljøministeren vil have styr på de farlige stoffer i tatoveringsfarver. Tatovørerne ønsker mere lovgivning.

Sundhed

Tatoveringer vækker langt fra kun behagelige minder.

Kløe, hævelser og væskende sår risikerer at følge med, og i værste fald kan tatoveringer give kræft. Derfor vil miljøminister Ida Auken (SF) med en ny bekendtgørelse forbyde sundhedsfarlige tatoveringsfarver.

»Jeg vil fjerne farlige stoffer i de farver, der sælges i Danmark. Det er jo helt almindeligt at have en tatovering i dag, og derfor vi skal ikke have farlige farver på markedet«, siger hun.

Myndighederne på besøg
65 af de mest anvendte farver er undersøgt af Miljøstyrelsen, og resultatet viser, at mange af dem er farlige for helbredet. 13 indeholdt så høje mængder af kræftfremkaldende stoffer, at de udgør en sundhedsrisiko, og derfor er de allerede forbudt.

For de resterende skal der sættes grænseværdier for nedbrydningsstoffer og urenheder, så de farver, som tatovørerne prikker ind under huden, er mere sikre.

Dansk Tatovør Laug har efterlyst mere lovgivning, og formand Johnny Hansen er da også glad for, at der nu kommer mere styr på farverne. Men de udgør kun en del af problemerne i branchen.

»Generelt er der alt for lidt lovgivning på det her område. Enhver kan købe tatoveringsudstyr, en spand Flügger-maling, og så ellers bare gå i gang. De behøver ikke en gang tage plastichandsker på eller sterilisere nålene«, siger Johnny Hansen.

Han mener, at alle tatovører bør registreres og have autorisation for at udføre deres job.

»Og så burde myndighederne komme på besøg, så de kan skride ind over for de steder, hvor hygiejnen ikke er god nok. Hvor der er tæpper på gulvene, og hvor folk sidder med håndklæder nede i bukselinningen, mens de tatoveres. Hvor hygiejnisk tror du lige det er«, siger Johnny Hansen.

Den nye bekendtgørelse ventes at træde i kraft om et år.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce