LUFTFORURENING. Teknik- og miljøborgmesteren i Københavns Kommune, Ayfer Baykal (S), foreslår at luftforureningen bekæmpes med ny miljøordning.
Foto: FINN FRANDSEN

LUFTFORURENING. Teknik- og miljøborgmesteren i Københavns Kommune, Ayfer Baykal (S), foreslår at luftforureningen bekæmpes med ny miljøordning.

Sundhed

Miljøborgmester: Københavns luftforurening skal bekæmpes med krav til bilerne

Luftforurening skal nedbringes med en ordning om miljømærker i bilernes forruder.

Sundhed

Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), vil bekæmpe den farlige luftforurening i byen med lov om miljømærker til bilerne.

Ordningen indebærer, at bilerne i København skal leve op til særlige miljøkrav, og gør de det, så får de et miljømærke i forruden, som giver dem tilladelse til at køre inde i byen. Bliver man opdaget i byen uden et sådan mærke, kan man få bøder eller klip i kortet.

Forslaget er inspireret af Tyskland, hvor modellen bliver benyttet i landets hovedstad, Berlin.

»I Tyskland er der mulighed for at stille krav om partikelfiltre på lastbiler, varevogne og ældre personbiler. Hvis et køretøj forurener meget, får det ikke lov til at køre i byer med høj luftforurening. Køretøjerne får et lille mærkat i forruden, så man kan se, hvor de må og ikke må køre. Det er derfor nemt at kontrollere, om bilerne er et sted, hvor de ikke må være«, siger Ayfer Baykal.

Luftforureningen tager 70 liv om året Reaktionen fra teknik- og miljøborgmesteren kommer efter, at Aarhus Universitet i dag har offentliggjort en rapport, som viser, at den luftforurening, der udledes i København og Frederiksberg kommune, forårsager 70 for tidlige dødsfald om året og koster samfundet 500 millioner kroner i sygebehandling og sygefravær.

»Den nye rapport dokumenterer, at trafikken i København bidrager til luftforureningen og gør københavnerne syge. Vi ved, det havde stor effekt (at indføre krav til bilerne, red), fordi vi fik mulighed for at stille krav om partikelfiltre på lastbiler i København. Regeringen må nu stramme lovgivningen, så der også bliver krav om partikelfiltre på varevogne og ældre personbiler«, siger Ayfer Baykal.

LÆS MERE

Ifølge rapporten er den lokale luftforurening årsag til næsten 1.500 af københavnernes ugentlige sygedage, 12 tilfælde af lungekræft, 76 tilfælde af bronkitis og godt 20.000 episoder med hoste blandt børn og voksne.

I rapporten fastslås det, at det er biler og brændeovne, som foranlediger de cirka 70 for tidlige årlige dødsfald.

Skrotpræmie på brændeovne
Teknik- og miljøborgmesteren foreslår derfor også, at regeringen indfører en skrotpræmie på brændeovne.

Ideen er, at en indbygger i København, som skrotter sin gamle brændeovn og køber en brændeovn, der lever op til miljøkravene, vil modtage en såkaldt skrotpræmie for sin gamle brændeovn.

Også mere offentlig transport

Udover skrappere krav til bilerne mener Ayfer Baykal også, at den kollektive trafik udvides.

»Det er vigtigt, at vi ikke kun ser på, hvad vi kan gøre på den korte bane. København skal også investere klogt i udviklingen af byens infrastruktur. Vi skal investere i bedre kollektiv transport med mere Metro, letbaner og renere busser. Og så skal vi skabe bedre forhold for cyklisterne, så flere vælger at bruge lade bilen stå. Jeg har sikret, at vi i år har 250 mio. kr. til nye og bedre cykelstier. Det er mere end vi nogensinde har investeret i byens cyklister på et enkelt år«, fortæller Ayfer Baykal.

LÆS OGSÅ

En af forskerne bag rapporten, Jørgen Brandt, pointerer, at det blandt andet er varebiler, lastbiler og busser, som bidrager til en stor del af luftforureningen. Netop en grønnere varelevering er noget, som Københavns Kommune allerede nu eksperimenterer med:

»I Indre By er vi på vej med et forsøg om grøn varelevering. Det vil betyde færre varebiler og giver butikkerne mulighed for at få leveret varerne med elbiler«, siger Ayfer Baykal.

Hun håber, at regeringen snart vil tage affære i forhold til bekæmpelsen af forureningen i København.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce