Barnedrøm. Deres bedste ven har sagt ja til at blive far til deres barn. Nu må Maja og Katrine vælge mellem at betale dyrt for hans sundhedstjek eller bruge anonym donor.
Foto: Joachim Adrian

Barnedrøm. Deres bedste ven har sagt ja til at blive far til deres barn. Nu må Maja og Katrine vælge mellem at betale dyrt for hans sundhedstjek eller bruge anonym donor.

Sundhed

Lesbisk par: Vi vil bare gerne have, at der er en far til vores barn

Maja og Katrine skal betale dyrt, hvis deres bedste ven skal være far til deres barn.

Sundhed

Det virkede som den perfekte plan.

Maja og Katrine er midt i trediverne og vil gerne have børn. Efter lange diskussioner og mange overvejelser er de blevet enige om, at de ønsker sig en familie, hvor der også er en far.

»Ikke en juridisk far, men en mand, der kan spille en rolle i barnets liv«, som Katrine siger.

En let beslutning De tog sig sammen og spurgte Katrines bedste ven, som var gift, om han ville være biologisk far til deres barn.

Først tænkte han sig om. Så sagde han nej, for han var bange for at få for mange følelser for et barn, han ikke skulle være rigtig far til. Men så fik han selv et barn og vendte tilbage med et nyt svar:

»Han sagde, at nu forstod han forskellen på at være den, der står op om natten og bruger alle sine kræfter på det barn, og at være donor. Og at han gerne ville hjælpe os. Det var en fantastisk gave, og vi blev bare så glade. Vi har venner, som har børn med anonyme donorer, og vi ved, hvor glade og velfungerende de familier er, men vi kunne godt tænke os en donor, der kunne spille en rolle i vores barns liv«, fortæller Katrine i spisekøkkenet i hjemmet i København.

Det koster dyrt at bruge ven som sæddonor

Maja har altid drømt om at prøve at være gravid og føde et barn. Katrine havde slet ikke det behov, og derfor var det en let beslutning, hvem der skulle bære barnet.

Parret gik ind på StorkKlinik, som har stor erfaring med alternative familieformer, og de brugte en håndfuld tusinde på, at deres ven fik testet sin sæd og oprettet et sæddepot i en sædbank, som det er almindelig procedure.

Skal bede ven om gentest
Maja begyndte at tage ægløsningstest hver måned for at vide, hvornår det var det optimale tidspunkt for insemination. De første to forsøg gav ikke pote. Onsdag 17. juli viste ægløsningstesten to meget tydelige streger, så hun ringede til StorkKlinik for at få tid til insemination næste formiddag klokken 10.

»Jeg var rigtig glad, for man glæder sig hver gang til at prøve igen, og nu var jeg helt klar«, fortæller Maja. Hun kommer fra et EU-land, hvor lesbiske slet ikke har lov til at blive insemineret, så det var først, da hun mødte danske Katrine for fem år siden, at muligheden for at få børn åbnede sig. Og nu så det ud til at blive til virkelighed på den helt optimale måde.

Men den onsdag klokken 17 ringede en sygeplejerske fra fertilitetsklinikken og fortalte, at inseminationen næste dag var aflyst, fordi det lige er blevet indskærpet, at deres donor skal gennemgå de samme helbredsundersøgelser som donorer fra en sædbank.

Det vil sige, at Maja og Katrines ven blandt andet skal screenes for en masse genetiske sygdomme og gennemgå en psykologundersøgelse. Og de skal selv betale.

Forklaringen er, at kun heteroseksuelle par har mulighed for at bruge en såkaldt kendt donor, altså en donor de selv har fundet og kender personligt. Da enlige og lesbiske ikke har den mulighed, bliver Majas og Katrines ven nødt til i stedet at blive kategoriseret ligesom en fremmed donor fra en sædbank.

»Jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle sige. Vi var midt i processen, og nu bliver muligheden på en måde taget fra os igen«, siger Maja, som i øjeblikket er på SU, mens Katrine tjener gode penge i sit chefjob.

Pengene har de ikke ved hånden, men de kan nok skrabes sammen over tid. Det økonomiske er slet ikke det værste ved situationen, føler de.

»Vi har i forvejen bedt vores ven om en kæmpestor tjeneste, og han har sagt ja til at få lavet de almindelige undersøgelser, udfylde blanketter, oprette et sæddepot og alt muligt. Hver gang har vi skullet spørge, vil du gøre det og det og det for os. Han har bare gjort det, og vi er så taknemmelige. Men nu skal vi igen bede ham om noget«, siger Maja. Skubbet til side igen


Og så er der princippet i, at det igen er enlige og homoseksuelle, der står med besværet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I juni så det ellers ud til nye tider, da Folketinget vedtog, at lesbiske par juridisk kan blive mor og medmor fra barnets fødsel. Hidtil har kun den gravide kunnet få forældreskab fra begyndelsen, mens den anden kvinde senere måtte søge om adoption.

»Det er frustrerende igen at blive skubbet til side. Først kæmpede vi i årevis for, at lesbiske overhovedet skulle kunne blive insemineret af en læge. Så kæmpede vi for, at to kvinder begge to skal kunne blive juridiske forældre til barnet fra fødslen. Det har vi fået nu, og det er fantastisk. Men så kommer det her. Det er hele tiden to skridt frem og et tilbage«, siger Katrine og ser opgivende ud.I princippet kunne de vælge selv at foretage inseminationen derhjemme og dermed slippe for helbredsundersøgelserne, men graviditetschancen er betydelig lavere uden professionel hjælp.

I øvrigt er det urimeligt, at homoseksuelle og enlige er forvist til soveværelset, hvis de vil bruge en ven som donor, mens andre kan gå på klinik, mener parret.

Presset til en anden familieform

De føler, at politikerne egentlig vil minoriteterne det bedste. »Der er masser af fine ord, men når det kommer til stykket, glemmer de altid detaljerne«, siger Katrine. Oven på emhætten over komfuret står en lille brudeparfigur af to hvidklædte kvinder. Den er fra parrets bryllupskage ved festen i foråret.LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Maja og Katrine håber, at reglerne bliver ændret, for de vil gerne videre fra tosomheden. Og der skal ikke gå for lang tid: »Det bliver sværere at blive gravid, jo længere vi venter, og vi havde glædet os til at få en regnbuefamilie med masser af kærlighed, og hvor barnet også får en slags far, i den udstrækning han og vi ønsker det. Nu føler vi os nærmest presset til at vælge en anden familieform, som ikke var den, vi havde planer om«, siger Katrine.

Navnene er opdigtede. Parret vil gerne være anonyme af hensyn til donors familie

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden