Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forebyggende. Gardasil er langt den mest anvendte HPV-vaccine herhjemme.
Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP

Forebyggende. Gardasil er langt den mest anvendte HPV-vaccine herhjemme.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Internationale eksperter: Danmark oversælger fordelene ved HPV-vaccine

»Afsindig vildledende«, siger en af verdens førende eksperter om den måde, sundhedsmyndighederne informerer om vaccine mod livmoderhalskræft.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blot et døgn efter at regeringen i går lagde op til at udvide vaccinationsprogrammet mod livmoderhalskræft betydeligt, retter flere af verdens mest anerkendte HPV-eksperter nu en kritik mod Danmark, som beskyldes for at lokke kvinder til at modtage den såkaldte HPV-vaccine på et falsk grundlag.

LÆS OGSÅ Eksperterne mener, at Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse skønmaler vaccinens virkning og negligerer risikoen for alvorlige bivirkninger. Over de seneste uger har Sundhedsstyrelsen mødt kritik for at lade sig rådgive om HPV-vaccinen af læger, som sideløbende er ansat af vaccinens producenter. Ingen beviserNu stilles der spørgsmål ved en central del af informationen om vaccinen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, der handler om, at »vaccinen beskytter mod 70 procent af tilfælde af livmoderhalskræft«, og at »effekten er langvarig«.I mange sammenhænge er HPV-vaccinen ganske fornuftig, men styrelsens beskrivelse er »afsindig vildledende«, forklarer professor i medicin ved University of Missouri-Kansas City Diane M. Harper.

Hun regnes blandt verdens mest anerkendte HPV-eksperter og har stået bag flere af de forskningsprojekter om effekten og sikkerheden ved Gardasil – navnet på den HPV-vaccine, som tilbydes gratis til yngre kvinder i Danmark – som førte til indførelsen af vaccinen i USA.

»Der findes ingen beviser for, at vaccinen Gardasil virker længe nok til rent faktisk at forhindre kræft«, siger Diane M. Harper med henvisning til, at en umiddelbar virkning mod forstadier til kræft ikke nødvendigvis varer evigt.

Derfor er beskyttelsesprocenten »ren spekulation«, forklarer Harper, »for skal et tilfælde af livmoderhalskræft forhindres fuldstændigt, er vi nødt til at følge vaccinen i en person i mindst 15 år for at se, om HPV-infektionen er fuldstændigt ryddet af vejen«, siger Diane M. Harper.

Tiden vil vise
Også den fremtrædende medicinske professor ved det canadiske University of British Columbia Chris Shaw undrer sig.

Han har senest brugt to år på et forskningsprojekt om, hvor sikker vaccinen Gardasil er.

»Det er ikke det mindste sandt«, siger han om styrelsens information.

»HPV-vaccinerne forhindrer nogle forstadier til kræft med alvorlige celleforandringer på kort sigt, men frem til i dag er der ikke fremkommet oplysninger om virkningen mod selve livmoderhalskræft«, siger Chris Shaw. Professoren påpeger, at kun tiden kan give svar på, hvor effektiv vaccinen er.»Det er ganske enkelt et aldersspørgsmål: De kvinder, som har fået vaccinen, har endnu ikke nået den alder, hvor livmoderhalskræften indtræder. Derfor findes der ingen metoder til at måle, hvor mange der undgår kræft som følge af vaccinen«, siger Chris Shaw.

Vaccination er stadig fornuftig
Der findes godt 15 HPV-typer, der kan forårsage kræft i livmoderen.

Gardasil, som er langt den mest anvendte HPV-vaccine herhjemme, beskytter mod to HPV-typer, som tilsammen udgør godt 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Sundhedsstyrelsen får HPV-vaccinen fra Statens Serum Institut.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I sin officielle beskrivelse af HPV-vaccinen understreger instituttet, at der ikke er »påvist højere forekomst af alvorlige bivirkninger hos HPV-vaccinerede« end hos personer, der ikke har fået vaccinen.På samme vis henviser Sundhedsstyrelsen til en kampagne udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, som fastslår, at »der er ikke påvist en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og alvorlige sygdomstilfælde og dødsfald«.

Men også det er vildledende, mener eksperterne, der peger på, at der både i Danmark og udlandet er udbetalt store erstatninger til enkelte patienter, som har lidt under alvorlige bivirkninger fra vaccinen.Kræftens Bekæmpelsen fastholder dog, at det er fornuftigt at lade sig vaccinere.

»Det tager normalt 10-15 år at udvikle livmoderhalskræft. Vi ved ikke statistisk, hvor mange tilfælde af livmoderhalskræft, der hindres på længere sigt, men det er helt afgørende, at vaccinen forhindrer forstadier«, siger overlæge Iben Holten.

Sundhedsstyrelsen: En sofistikeret diskussion

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) lagde i går op til at hæve aldersgrænsen for piger, der gratis kan blive vaccineret mod livmoderhalskræft, fra 15 til 18 år. »Vi skal forebygge kræft, hvor det er muligt«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Samme toner lyder fra Sundhedsstyrelsen, der ikke mener, at der er tale om vildledning. »Det Europæiske Lægemiddelagentur har taget stilling til den videnskabelige evidens og har godkendt vaccinen til forebyggelse af livmoderhalskræft. Vi ved, at 70 procent af tilfældene af livmoderhalskræft er forårsaget af de to HPV-typer, som vaccinen beskytter imod, og vi begynder at have langtidsdata på op til 8-9 år, så vi har en kraftig formodning om, at vaccinen har lang effekt«, siger enhedschef Søren Brostrøm. Men I skriver, at »effekten er langvarig«. Er det nok kun at formode?»Det er en sofistikeret diskussion. Lægemiddelmyndighederne har jo godkendt vaccinen til forebyggelse af livmoderhalskræft. Der er lavet flere og meget store lodtrækningsforsøg med vaccinen, så det er en meget velunderbygget formodning. Men vi ved ikke, om beskyttelsen er livslang. Det har vi jo ikke data på. Det har vi også taget forbehold for«. Hvilke forbehold? I skriver, at vaccinen beskytter mod 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Er det ikke at oversælge vaccinen?»Nej, jeg synes, det er et rimelig udsagn. Desuden vil det være fuldstændig uansvarligt at vente med at indføre HPV-vaccinen til piger, for så skulle vi jo følge deltagerne hele livet, før vi ville vide noget med sikkerhed, og det er ikke realistisk«, siger Søren Brostrøm.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden