Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SKEPTIKER. Simone Kenfelt er ikke i tvivl om, at HPV-vaccinen har bragt hendes krop i ubalance. Hendes familie er frustreret over historierne om læger, der offentligt taler for udbredelse af HPV-vaccinen, men samtidig arbejder for vaccinens producenter. Foto: Peter Hove Olesen

SKEPTIKER. Simone Kenfelt er ikke i tvivl om, at HPV-vaccinen har bragt hendes krop i ubalance. Hendes familie er frustreret over historierne om læger, der offentligt taler for udbredelse af HPV-vaccinen, men samtidig arbejder for vaccinens producenter. Foto: Peter Hove Olesen

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frustrerede forældre: HPV-vaccine har gjort vores datters liv til et helvede

13-årige Simones liv ændrede sig markant, da hun fik HPV-stik nummer to.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pludselig føles det, som om en tågeboble danner en hinde rundt om Simone Kenfelts hoved og gør hende svag og døsig.

Det er ugen før efterårsferien 2012, og Simone er midt i et større historieprojekt på sin skole i Farum nord for København, da læreren øjeblikket efter haster hen mod Simone og nærmest griber hende, lige før hun besvimer.

Krop i ubalance »Jeg kan huske, at jeg røg ind i et bord. Jeg støttede mig op ad min lærer, der bar mig ind til sundhedsplejersken«, fortæller Simone i dag. Det var langtfra første gang, Simones krop var i ubalance. Ugen før efterårsferien sidste år besvimede hun fem gange, og flere gange søgte Simone tilflugt fra skoletimerne på et toilet for at »komme lidt væk«.

Hun husker ofte ikke, hvordan hun kom derud.

»Så stod jeg der og tog noget vand i hovedet. Og jeg kunne jo godt se, at det ikke var helt normalt«.

Det langtfra normale forløb tog sin begyndelse sidst i 2011, da Simone gik i 6. klasse og som mange af sine skoleveninder havde valgt at lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft.

»Det var noget, vi talte meget om i klassen, og det gav jo bare mening at få den, når man hørte så meget om den. Og jeg havde aldrig før haft problemer med vacciner«, siger Simone.

De fleste har kun få bivirkninger
Den såkaldte HPV-vaccine beskytter kroppen mod de fire forskellige HPV-typer, der kan skabe celleforandringer og i sidste ende kræft, og yderligere to typer, som kan udvikle kønsvorter i underlivet og endetarmen.

Langt de fleste oplever ingen eller kun meget små bivirkninger af vaccinen, som gives ved tre indsprøjtninger over et halvt år og er anerkendt af mange danske læger. Alligevel er Simone og hendes forældre ikke i tvivl: Da HPV-vaccinen satte ind, satte Simones krop ud.
LÆS OGSÅ


»Hvis man går forløbet igennem, er der ikke nogen tvivl hos os. Vi er fuldstændig sikre på, at det er vaccinen, som er årsagen til, at vores datter har gennemgået det her forfærdelige forløb«, siger Simones far, Jørgen Kenfelt.

For langt de fleste virker vaccinen helt efter hensigten. Hvordan kan I vide jer sikre på, at det skyldes HPV-vaccinen?

»Når vi ser tilbage på forløbet, kan vi nu se, at de tidspunkter, Simone har fået det værre på, falder fuldstændig sammen med de gange, hun har fået vaccinen«, forklarer Simones mor, Mette Kenfelt.

Ud af skolen

Ved den første vaccine mærkede Simone ikke noget, men efter vaccine nr. 2 fik hun det dårligt og begyndte at blive svimmel. Familien tænkte til at starte med ikke videre over, at svimmelheden fortsatte, og at Simone meget ofte fik hovedpine. »Symptomerne kom brat, men i starten koblede vi slet ikke det, at Simone havde det dårligt, sammen med vaccinen«, fortæller Jørgen Kenfelt. Og symptomerne tog til. Men Simone ignorerede smerterne, svimmelheden og forvirringen. Hun frygtede at komme for langt bagud i skolen, hvis hun gav efter for kroppens signaler og sygemeldte sig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Men da Simone modtog den tredje og sidste HPV-dosis i februar sidste år, blev hovedpinen så kronisk og svimmelheden så voldsom, at den unge pige ofte måtte støtte sig op ad væggene i skolen, når hun gik ned ad gangene. Til sidst turde hun ikke cykle i skole af frygt for at falde på vejen. Hverken fysioterapi, rygøvelser, indlæggelser, skanninger eller lægekontrol hjalp – ingen kunne finde en forklaring.Og kort efter efterårsferien blev Simone alligevel taget ud af skolen. Simone, der er tidligere elitegymnast og før sit sygdomsforløb løb op mod 5 kilometer flere gange om ugen, kunne nu dårligt bevæge sig uden at blive svimmel.

Siden er Simone begyndt at modtage akupunkturbehandling, som har forbedret hendes tilstand markant. Alligevel er hendes forældre kede af, at hun fik vaccinen:

»Man føler sig magtesløs og ansvarlig som forældre. Den vaccine føles som russisk roulette, og jeg tænker tit, at det ikke er det værd«, siger Mette Kenfelt.

Men vaccinen beskytter jo dit barn mod kræft?

»Ja, men man skal veje risikoen op mod det helvede, min datter har været igennem. Og der mener jeg ikke, at det er det værd«.

De eventuelt langsigtede bivirkninger af vaccinen er endnu ikke kortlagt, idet opfølgningsstudier indtil nu rækker godt fem år frem. Det vides heller ikke, om vaccinen beskytter livsvarigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men indtil videre har tilfælde med alvorlige bivirkninger været meget begrænsede, oplyser producenten af HPV-vaccinen, Sanofi Pasteur-MSD. Det bekræftes af de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen, som viser, at der i andet kvartal af 2012 blev rapporteret om fem alvorlige bivirkninger ved brug af vaccinen.

LÆS OGSÅ

Politiken har de seneste uger afdækket, hvordan en række anerkendte fortalere for en udvidelse af HPV-vaccinationsordningen samtidig arbejder som rådgivere for HPV-vaccinens producenter. På den baggrund føler Mette Kenfelt sig ikke tryg ved den oplysning, hun har fået om vaccinen.

»Havde jeg kendt til den kobling, som Politiken har påvist, havde jeg aldrig nogensinde givet Simone lov til at få den vaccine. Jeg føler mig simpelthen ikke tryg ved det«, siger hun.

Selv nærer Simone et håb om, at hendes helbred kommer til at ligne alle andre teenageres. Første praj får hun, når hun til maj skal til nye undersøgelser på Nordsjællands Hospitals børneafdelingen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden