Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indgreb. Ifølge overlæge og professor i seksuel sundhed, Morten Frisch, oplever for mange omskårne børn ikke-trivielle komplikationer.
Foto: Dita Alangkara (arkiv)/AP

Indgreb. Ifølge overlæge og professor i seksuel sundhed, Morten Frisch, oplever for mange omskårne børn ikke-trivielle komplikationer.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor om omskæring: Det er ikke bare et niv i tissemanden

Sundhedsministerens beslutning om ikke at forbyde omskæring er ikke taget på et oplyst grundlag, mener professor.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny studie fra Rigshospitalet viser, at hver tyvende rituelt omskårne dreng oplever det, der kaldes ikke-trivielle komplikationer.

Det bør ifølge overlæge og professor i seksuel sundhed Morten Frisch slå fast, at man ikke kan bagatellisere indgrebet som risikofrit, og det bør få sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at genoverveje sin beslutning om ikke at gå videre med et eventuelt forbud.

LÆS OGSÅ

»Ud af omkring 300 børn, der er omskåret på Rigshospitalets børnekirurgiske klinik, er der 5,1 procent med ikke-trivielle komplikationer. Det er altså ikke bare et risikofrit niv i tissemanden«, siger han og peger på, at det kan have endnu værre konsekvenser.

»Heldigvis gik det ikke gruelig galt for nogen af de danske børn, men det gør det skønsmæssigt for to om ugen i USA, som dør af det. Det er ikke ligegyldigt, når man tænker på, at indgrebet ikke har til formål at behandle en sygdom«, siger Morten Frisch, der også beskriver problemet i lederen i denne uges Ugeskrift for Læger.

Et spørgsmål om rettighed
Desuden mener Morten Frisch, at sundhedsministeren, inden hun afviste et forbud, manglede at få de etiske og rettighedsmæssige spørgsmål afklaret, som hun selv efterlyste i et notat fra Sundhedsstyrelsen inden sommerferien.

»Notatet fra Sundhedsstyrelsen rører ikke ved spørgsmålet om børnenes rettigheder i forhold til konventionerne«, siger Morten Frisch, som mener, at man bør indføre forbud mod at operere raske penisser på umyndige drenge, på samme måde som det er forbudt at operere raske pigers kønsorganer.»Det er såre enkelt. Der blev indført en paragraf i straffeloven for 10 år siden, som forbyder kirurgiske indgreb på kvindelige kønsorganer uden medicinsk grund. Der bør man strege ordet ’kvindelig’ og gøre det lige så ulovligt at skære i drengebørns kønsorganer uden grund«, siger Morten Frisch, som selv står bag en studie, der sandsynliggør, at flere omskårne mænd og deres partnere oplever seksuelle problemer senere i livet på grund af mandens nedsatte følsomhed.

Forskellige holdninger
I USA anbefaler mange børnelæger at omskære drengebørn af sundhedsmæssige årsager. Man mener, at det er mere hygiejnisk med færre folder og rynker på penis, og at det forebygger sygdomme som urinvejsinfektion, hiv og peniscancer.

Men det er europæiske læger absolut ikke enige i, fortæller Morten Frisch, der selv står i spidsen for en artikel, hvor 37 europæiske læger i kraftige vendinger opponerer mod de amerikanske børnelæger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Vi måber og tænker: Hvordan kommer de frem til det? Vi mener ikke, at det beskytter mod sygdomme. Selv hvis man accepterede præmissen, at det reducerer risikoen for urinvejsinfektion, er det noget, cirka en halv procent af drenge får, og det kan behandles med antibiotika i et par dage. Resten af argumenterne, peniscancer og sexsygdomme, gælder for voksne eller gamle, der som voksne mænd selv kan bestemme, om de vil have foretaget indgrebet«, siger han og peger på, at kun en ud af 100.000 mænd får konstateret peniscancer, at det ofte opdages i tide, og at man kan vaccinere mod hpv-virus, som forårsager peniscancer.

I Danmark bliver rituel omskæring ikke tilbudt i offentligt regi, hvorfor det ofte foregår på private klinikker, men Morten Frisch mener slet ikke, at danske læger bør udføre det, han kalder et rettighedskrænkende og langtfra risikofrit indgreb på umyndige drenge. Diskussionen er ikke slut

Sundhedsminister Astrid Krag er i Sydkorea og har ikke mulighed for at medvirke i artiklen, men sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) mener ikke, at der er grund til fornyet debat om et eventuelt forbud. »Vi har bestilt en rapport fra Sundhedsstyrelsen, som har kigget på det, og det har vi tillid til«, siger hun. Til gengæld mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), at Sundhedsstyrelsen bør tage de nye tal i betragtning og tage sagen op igen. »Man bør bede Sundhedsstyrelsen om at forholde sig til nye forskningsresultater«, siger han.

LÆS OGSÅ Camilla Hersom, sundhedsordfører for Det Radikale Venstre, er grundlæggende imod omskæring og mener, at det er en uskik, man bør holde op med, men hun ser ikke et forbud komme fra den ene dag til den anden. »De nye tal viser, at der er behov for mere diskussion«, siger hun og peger på, at man både skal inddrage de sundhedsfaglige, rettighedsmæssige, etiske og kulturelle aspekter. Dansk Folkeparti ønsker heller ikke, at der bliver skåret i raske børn. »Man bør lytte til de læger, der kan fremlægge ny dokumentation«, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden