Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: MIRIAM DALSGAARD
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere siger fra over for omstridt vaccine

Over hundrede piger kan have fået alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination. Producent: Vaccinen er sikker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen mod HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, Gardasil, intensiveres nu fra flere sider.

Antallet af alvorlige bivirkninger ved vaccinen lader til at være så højt, at vaccinationerne bør sættes i bero, indtil nærmere undersøgelser har kortlagt omfanget, mener den vaccinationsskeptiske forening Vaccinationsforum. I et brev til Sundhedsminister Astrid Krag (SF) bad foreningen i går »om et stop af-HPV vaccinen, indtil man har fundet frem til årsagerne til bivirkningerne og har hjulpet dem, der er syge nu«.

»Sundhedsvæsnets og ofrenes problem er, at ingen ved, hvad der er gået galt i deres krop – ingen undersøgelser har endnu udredt disse sygdomme. Har man ingen diagnose, kan der ikke findes behandling«, hedder det i brevet.

LÆS ARTIKEL

Alene i august har foreningen fået godt 35 henvendelser om alvorlige bivirkninger, som formodes at hænge sammen med HPV-vaccinationer.

»Omfanget er derfor så stort, at myndighederne er nødt til at forholde sig til det. Mørketal er et kendt fænomen indenfor indberetning af bivirkninger«, siger talsperson i Vaccinationsforum, Else Jensen.

Læge vil ikke længere vaccinere
Foreningen står ikke alene med sin bekymring. Efter at have tilset en pige, som var blevet ramt af bivirkninger som ekstremt lavt blodtryk, svimmelhed, nedsat kraft i musklerne og vejrtrækningsproblemer – angiveligt efter en vaccination med lægemidlet Gardasil – vil praktiserende læge i Fredericia Stig Gerdes ikke længere vaccinere piger mod HPV.

»Jeg kan moralsk og etisk ikke længere forsvare at vaccinere med Gardasil. Jeg er ikke i tvivl om, at det her er alvorligt, og når nu Sundhedsstyrelsen er orienteret om, at der tilfælde af alvorlige bivirkninger, skal jeg rent lægeligt gøre det her. Der er ingen vej udenom«, siger Stig Gerdes.

LÆS ARTIKEL

Sundhedsstyrelsen opfordrer landets læger til at indberette eventuelle bivirkninger som følge af vaccinen. Men problemet er ifølge kritikerne, at lægerne ofte undlader at indberette bivirkninger, når de ikke kan stille en klar diagnose eller beviseligt kæde reaktionen sammen med HPV-vaccinationen.

»Indberetningsniveauet siger meget lidt. Jeg har været praktiserende læge i godt 35 år, og jeg har selv kun anmeldt bivirkninger 3-4 gange«, siger Stig Gerdes.

129 indberetninger er kategoriseret som alvorlig
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der frem til 26. august i år er foretaget 786 indberetninger, hvoraf 129 var kategoriseret som alvorlig. Det skal ses i forhold til de 350.000 doser, der indtil videre er givet i Danmark. Patientforsikringen, en offentlig erstatningsordning, har modtaget ti anmeldelser om lidelser relateret til Gardasil, hvoraf de to er blevet anerkendt. I de to sager, der handlede om rygmarvsbetændelse, svære lammelser og kraftnedsættelse i begge ben, er der tildelt erstatning for i alt 4,2 millioner kroner.

I april sidste år beskrev Politiken, hvordan den 13-årige Simone Kenfelt begyndte at besvime, fik store smerter og måtte sygemelde sig fra skole umiddelbart efter sine HPV-vaccinationer. Forældrene er overbeviste om, at der er en sammenhæng, og siden har Simones mor, Mette Kenfelt, haft kontakt til 106 HPV-vaccinerede eller pårørende, som har oplevet alvorlige bivirkninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De fleste familier er chokerede, når det går op for dem, at det nok skyldes vaccinen. Mange har ikke skænket vaccinen en tanke, og jeg håber inderligt, at vi får stoppet HPV-vaccinen, indtil vi får fundet frem til alle de andre syge piger derude«, siger Mette Kenfelt.

Producent: Vaccinen er forsvarlig

Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har godkendt vaccinen til forebyggelse af livmoderhalskræft. Der findes godt hundrede forskellige HPV-typer, to hvoraf typer tegner sig for 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er disse to typer, som Gardasil dæmmer op for. Producenten bag Gardasil, Sanofi Pasteur MSD, fastholder, at vaccinen er forsvarlig at bruge.

»Hvis man ser på en baggrundsbefolkning for vaccinerede og ikke-vaccinerede piger, forekommer de her lidelser i helt samme omfang. Man skal derfor slå koldt vand i blodet, hvor ubehageligt det end er. Sammenfald i tid er ikke det samme som sammenfald af årsager«, siger markedsansvarlig Mads Damkjær.

Astrid Krag er »meget opmærksom på, om vacciner giver alvorligere bivirkninger«. »Men det er Sundhedsstyrelsens klare vurdering, at HPV-vaccinen er sikker«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden